Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Majoritatea cărților clasice pentru copii sunt „sexiste” și „rasiste” - studiu

© Photo : Cornelia Dorogancărți, imagine simbol
cărți, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Majoritatea cărților populare pentru copii ar trebui scoase de pe rafturi, deoarece sunt „învechite”, „sexiste”, „rasiste” și scrise dintr-o perspectivă centrată pe „bărbat alb”, arată un raport corect politic.
BUCUREȘTI, 8 dec – Sputnik. „Lumea reprezentată în cărțile pentru copii reflectă în mod predominant clasa de mijloc, heterosexuali, eroi și personaje masculine”, se arată în raportul întocmit de profesorii Helen Adam și Laurie Harper de la Universitatea Edith Cowan din Australia de Vest.
Potrivit studiului, publicată recent în The Australian Educational Researcher, 90% dintre cărțile citite în unităţile de zi pentru îngrijirea copiilor din Australia și SUA „promovează puncte de vedere tradiționale, binare și stereotipe despre gen și rolurile de gen” – ceea ce Adam și Harper consideră că „trezeşte îngrijorare”.
Autorii studiului, citat de RT, susțin că, de exemplu, ilustrațiile din „Harry the Dirty Dog” „arată o viziune părtinitoare privind reprezentarea masculină și stereotipurile despre bărbați”, iar ideea referitoare la „promovarea unor oportunități ocupaționale neutre din punct de vedere al genului sau incluzive” într-o carte numită „Vreau să fiu ofițer de poliție” este compromisă, bărbații depășind, în această sferă ocupaţională, numărul femeilor într-o proporţie de 15 la trei.
Adam a subliniat în mod constant „impactul negativ” al literaturii și filmelor tradiționale asupra dezvoltării copiilor. În lucrările sale anterioare, ea a criticat cărțile Dr. Seuss pentru că, potrivit acesteia, ilustrează culturile minoritare „în moduri stereotipe sau exotice și adesea în roluri subordonate personajelor albe”.
De asemenea, ea descris negativ personaje Disney clasice îndrăgite de copii, care ar instiga la „rasism” și „stereotipuri de gen”, numind-o pe Alba ca Zăpada un exemplu de „femeie dependentă”.
Aceasta recomandă înlocuirea cărţilor clasice „învechite” cu cărți „mai incluzive”, scrise în ultimii 20-30 de ani. Mulţi cititori au criticat aceste recomandări, considerându-le absurde.
Vladimir Putin și Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Politică
Negocierile Putin-Biden: Tema Ucrainei a luat mai mult timp
Fluxul de știri
0