Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Negocierile Putin-Biden: Tema Ucrainei a luat mai mult timp

© Sputnik / POOL / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin și Joe Biden
Vladimir Putin și Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Abonare
Negocierile celor doi lideri au avut loc marți în format online și au durat în jur de două ore.
CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik. Tema Ucrainei a ocupat ”foarte mult timp” în discuția dintre Vladimir Putin și Joe Biden, a precizat consilierul președintelui rus Iuri Ușakov. În particular, liderul rus l-a informat pe omologul său american despre nerespectarea de către Kiev a acordurilor de la Minsk și sabotarea înțelegerilor, precum și despre tergiversarea procesului de negocieri în cadrul grupului de contact.
Biden, la rândul său, a exprimat îngrijorarea SUA și a NATO cu privire la mișcările trupelor rusești în apropierea frontierelor Ucrainei. Șeful Casei Albe, potrivit lui Ușakov, l-a avertizat de asemenea pe Putin că Statele Unite pregătesc sancțiuni ample în cazul escaladări de mai departe a situației din jurul Ucrainei. ”Și în aspect economic, și financiar, și politic, care vor fi folosite dacă situația din jurul Ucrainei va fi escaladată în continuare”, a precizat consilierul președintelui.
"Biden amintea anterior despre posibile sancțiuni. Și ceea ce se vorbea mai înainte public și ni se transmis prin diverse canale, acum acest lucru a fost spus, dar într-o formă pe deplin acceptabilă, demnă de un nivel prezidențial", a adăugat el.
În același timp, Ușakov a considerat ciudată întrebarea dacă Putin i-a oferit lui Biden garanții privind ”netrimiterea” trupelor în Ucraina. "Nici măcar nu a fost vorba despre aceasta. Cum să fie trimise trupe în Ucraina? Ce este asta? O invazie sau ce este? În general nici nu a fost vorba despre asta", a subliniat el.
La întrebarea de precizare dacă înseamnă aceasta că Rusia nu este amenințată de noi sancțiuni SUA, Ușacov a spus că pentru aceasta nu este niciun motiv.
Putin și Biden au purtat negocieri online. - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Politică
Putin i-a vorbit lui Biden despre ”liniile roșii” și amenințările la adresa securității
Rusia a respins în repetate rânduri acuzațiile Occidentului și Ucrainei cu privire la ”acțiunile agresive”, declarând că nu amenință pe nimeni și nu intenționează să atace pe nimeni, iar declarațiile despre „agresiune” sunt folosite ca pretext pentru a desfășura mai multă tehnică militară NATO în apropierea frontierelor rusești. Ministerul rus de Externe a menționat anterior că declarațiile Occidentului despre „agresiunea rusă” și posibilitatea de a ajuta Kievul să se apere de aceasta sunt ridicole și periculoase.
Fluxul de știri
0