Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cu cât vor crește salariile profesorilor în 2022: Sindicaliștii sunt nemulțumiți

Cu cât vor crește salariile profesorilor în 2022: Sindicaliștii sunt nemulțumiți
Abonare
Legea bugetului pentru anul 2022 a fost votată în a doua lectură. Documentul prevede și unele creșteri salariale pe care sindicaliștii le consideră modeste.
Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, a declarat în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova că salariile profesorilor vor crește cu doar puțin peste cinci la sută în 2022. Potrivit lui, această creștere este una foarte mică, în condițiile în care, prețurile la majoritatea produselor și serviciilor au crescut destul de mult în ultima perioadă.

”Creșterea va fi de 5,5 la sută, ceea ce este catastrofal de puțin, comparativ cu majorarea de cel puțin 10% a prețurilor. Valoarea de referință va crește cu 100 de lei. Mecanismele Legii 270 sunt puse în aplicare și generează această creștere de 5,5 la sută. Deci, creșterea care va fi în 2022 este una naturală, în baza legii, care era preconizată conform Legii 270. Alte majorări nu se prevăd”, a declarat Ghenadie Donos.

În context, Donos susține că această creștere de doar 5,5 la sută nu este suficientă pentru un profesor, având în vedere scumpirile din ultima perioadă.

”Este cert că trebuie mărite clasele salariale. Noi am rămas la nivelul anului 2019, când un pedagog cu studii superioare are categoria 56 de salarizare și acel cu studii medii - tot este menționat având categoria 56, ceea ce este absolut incorect. Noi am propus ca cei cu studii superioare să fie incluși la categoria 60, iar cei cu studii medii speciale, în categoria - 58. Acest lucru ar aduce o creștere de cel puțin 10 procente”, a spus interlocutorul.

În cadrul discuțiilor purtate cu ministrul finanțelor, sindicaliștii menționează că au fost informați despre faptul că Legea 270 va fi rescrisă în întregime, iar acest lucru ar aduce o creștere a salariilor cu cel puțin 10 la sută.
Fluxul de știri
0