Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moratoriu la eliberarea autorizațiilor de construcție a stațiilor de carburanți

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediastație de alimentare cu carburanți
stație de alimentare cu carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Abonare
În Republica Moldova a fost introdus moratoriu la eliberarea autorizațiilor de construcție a stațiilor de carburanți.
CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik. Cabinetul de Miniștri a instituit în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului un moratoriu de 6 luni la eliberarea autorizațiilor de construcție a stațiilor de alimentare cu carburanți.
Potrivit Executivului, proiectul de lege își propune să asigure crearea unui climat favorabil pentru dezvoltarea liberei concurențe în acest sector.
”Principala prevedere a proiectului ține de instituirea unui moratoriu de 6 luni asupra eliberării autorizațiilor de construcție a stațiilor de alimentare cu produse petroliere principale și gaze lichefiate”.
De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului s-a decis anularea taxei fixe de licență care în prezent constituie 260 de mii de lei per import și aplicarea taxei generale a licenței în mărime de 3 250 de lei.

”Măsura vine urmare a constatării aplicării neuniforme a taxelor pentru eliberarea licențelor pentru importul și comercializarea angro a benzinei, motorinei și importul și comercializarea angro a gazului lichefiat”.

Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Economie
Iarăși se schimbă prețul la carburanți: Cât va costa benzina și motorina
Totodată, s-a propus introducerea taxei în structura accizelor la importul produselor petroliere de 10 lei per tonă. Potrivit Guvernului, includerea acestor taxe va facilita accesul noilor operatori, care au capacități reduse pe piața angro a carburanților, dat fiind faptul că aceștia nu vor suporta costuri ulterioare în desfășurarea afacerii.
”Prin această modificare, se va asigura și egalitatea tuturor participanților pieței în raport cu statul, care licențiază desfășurarea acestei activități de întreprinzător”, este menționat în comunicatul emis de Guvern.
Mai mult decât atât, pentru a exclude apariția intermediarilor pe piață și a reduce riscul de contrabandă, membrii Cabinetului de Miniștri au propus și interzicerea revânzării angro a produselor petroliere.
”În același proiect se prevede majorarea cuantumului sancțiunilor contravenționale, or sancțiunile care se conțin în Codul Contravențional, la moment, nu sunt adaptate la realitățile pieței produselor petroliere. Astfel, potrivit documentului, sancțiunile stabilite în Codul Contravențional pentru încălcarea legislației în domeniul pieței produselor petroliere urmează a fi majorate de aproximativ 10 ori. De exemplu, dacă pentru încălcarea regulilor de păstrare a produselor petroliere persoana juridică poate fi sancționată cu amendă de la 4500 de lei la 6000 de lei, prin modificările propuse sancțiunile vor fi de la 45000 de lei la 60000 de lei”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului.
Crăciun - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Societate
Oficial! Târgul de Crăciun din Capitală va fi inaugurat în curând
Fluxul de știri
0