Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cine este noul cancelar al Germaniei

CC BY 2.0 / Ralf Schulze / Berlin_05_2009_ 054Germania, imagine simbol
Germania, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Abonare
„Domnia” de 16 ani a Angelei Merkel s-a încheiat cu preluarea mandatului de cancelar al Germaniei de către social-democratul Olaf Scholz. Fostul ministru de Finanțe din cel mai recent guvern al lui Merkel a fost ales oficial de parlamentari, miercuri.
Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, a primit 395 de voturi pentru candidatura sa. Scholz avea nevoie de sprijinul a cel puțin 369 de parlamentari – o majoritate absolută – din 736 de parlamentari ai Bundestagului.
Coaliția guvernamentală cu trei partide pe care o conduce ocupă 416 de locuri în Camera Inferioară a Parlamentului Germaniei.
Alegerea sa marchează un punct de cotitură major în peisajul politic al Germaniei, după 16 ani de guvernare neîntreruptă pentru blocul conservator al lui Merkel, căreia i s-au alăturat fie social-democrații, fie liberal-democrații în timpul celor patru mandate ale sale ca cancelar.

Cine este Olaf Scholz

Scholz este al patrulea lider social-democrat al guvernului din istoria postbelică a națiunii germane.
Partidul său a devenit cea mai puternică forță din Bundestag după alegerile din septembrie, în care a obținut victorie asupra Uniunii Creștin Democrate (CDU) a lui Merkel – condusă de data aceasta de succesorul ei, Armin Laschet.
Scholz, la vârsta de 63 de ani, este un politician veteran. Între 2011 și 2018, a ocupat funcția de primar al Hamburgului – al doilea oraș ca mărime german după Berlin – și care, la fel ca și Berlinul, este și un stat federal separat.
Între 2009 și 2019, a fost șef adjunct al Partidului Social Democrat (SPD). El a fost, de asemenea, ministru de Finanțe și vice-cancelar în cel de-al patrulea guvern al lui Merkel, din martie 2018.
CSI - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Politică
30 de ani de la înființarea Comunității Statelor Independente
Fluxul de știri
0