Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Recolta de grâu în 2022 – Securitatea alimentară a Republicii Moldova, la limită

Abonare
Roada de grâu în 2022 ar putea fi compromisă, având în vedere lipsa precipitațiilor. Constatarea a fost făcută de către expertul agrobusiness, Iurie Ușurelu.
Fostul secretar de stat de la Ministerul Agriculturii Iurie Ușurelu a declarat în cadrul unui interviu oferit pentru Sputnik Moldova că recolta de grâu în anul 2022 va fi mult mai mică decât în anul 2021. Motive sunt mai multe, atât lipsa precipitațiilor în această toamnă, cât și faptul că au fost însămânțate doar circa 180 de mii de hectare, adică cu 50 la sută mai puțin decât am avut în acest an.
”Cred că însămânțarea cu grâu nu va mai merge, întrucât nu știu dacă se va reuși să fie efectuate toate lucrările. Cred că vom avea mai multe culturi tehnice. Vedem că nu avem cei mai buni indicatori. Dacă ne referim la cantitatea de grâu care se așteaptă în 2022, va fi cam în jumătate. Din aceste 180 de mii de hectare care au fost semănate se va mai reduce în jur de 30 la sută”,declară Iurie Ușurelu.
Iurie Ușurelu spune că potrivit prognozelor vom avea atâta grâu cât să asigure securitatea alimentară a Republicii Moldova.
Menționăm că și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre prognozele mai puțin optimiste în ceea ce ține de recolta de grâu în anul 2022, însă s-a arătat optimist că securitatea alimentară a țării să nu fie pusă în pericol.
Fluxul de știri
0