Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kremlinul a apreciat perspectivele aderării SUA la ”formatul Normandia”

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoVladimir Putin și Joe Biden
Vladimir Putin și Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2021
Abonare
Peskov: este puțin probabil ca Putin să-i propună lui Biden să adere la ”formatul Normandia”
CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. Este puțin probabil ca președintele american Joe Biden să primească de la Vladimir Putin invitația de a se alătura ”formatului Normandia”, a declarat purtătorul de cuvânt al liderului rus Dmitri Peskov, potrivit RIA Novosti.
„Deși eficiența lui este acum mai mult decât modestă din cauza poziției Kievului, din cauza că Kievul nu îndeplinește acordurile de la Minsk. Dar totuși, atât Parisul, cât și Berlinul au considerat până acum că acesta este un format autosuficient și nu este necesară extinderea lui”, a spus el în cadrul unei emisiuni la 1tv.ru.
”Formatul Normandia” este grupul liderilor Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței care caută modalități de reglementare a conflictului din estul Ucrainei. În 2015-2016, părțile au ajuns la un acord cu privire la linia de demarcație și retragerea armamentelor, au pregătit întâlnirea de la Minsk care a dus la semnarea Acordurilor de la Minsk.
Documentul prevede încetarea focului, retragerea armamentelor grele de la linia de contact, precum și reformă constituțională a cărei elemente cheie trebuie să fie decentralizarea și adoptarea unei legi privind statutul special al anumitor raioane din regiunea Donețk și Lugansk.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2021
Politică
Va avea sau nu loc întâlnirea în ”formatul Normandia” a miniștrilor de Externe
Marți seară, Putin și Biden urmează să comunice prin intermediul unui canal video securizat, pe agendă figurează relațiile bilaterale, conflictele regionale, extinderea NATO și alte chestiuni.
Fluxul de știri
0