Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

De unde vine izbăvirea de coronavirus: Ce efecte produce tulpina Omicron

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimedialaborator
laborator  - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2021
Abonare
Un reputat savant din Federația Rusă a declarat că tulpina Omicron se manifestă ca un adevărat vaccin natural împotriva tulpinilor periculoase ale coronavirusului.
CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik. Tulpina Omicron ar putea avea rolul unui vaccin viu, creat de natură, a declarat într-un interviu acordat pentru Ura.ru virusologul rus Piotr Ciumakov, care este membru corespondent al Academiei Ruse de Științe, șef al Laboratorului de proliferare celulară la Institutul de Biologie Moleculară „V. A. Engelhardt”.
„Asta înseamnă că acei oameni care se îmbolnăvesc de această tulpină de coronavirus și se tratează vor deveni rezistenți la tulpinile periculoase ale coronavirusului”, a spus omul de știință, care este și citat de Ura.ru și de RIA Novosti.
Potrivit lui Ciumakov, datorită apariției tulpinii Omicron, lumea va uita de restricțiile drastice care sunt impuse astăzi de autorități. Cu toate acestea, nu se știe încă dacă această tulpină va înlocui alte tulpini de coronavirus.
Noua tulpină B.1.1.529 a fost descoperită în Botswana și Africa de Sud pe 20 noiembrie. Conține zeci de mutații în proteina S, de care agentul patogen are nevoie pentru a infecta celulele. Potrivit cercetătorilor, multe dintre noile modificări ale genomului SARS-CoV-2 indică o transmisibilitate ridicată a acestei variante. Mai mult, cei care s-au molipsit se tratează ușor (această tulpină nu provoacă cazuri letale), în schimb capătă anticorpii și devin rezistenți la coronavirus, exact ca și vaccinați. Însă această constatare este, în acest moment, mai mult o presupunere, nu o concluzie fermă, confirmată.
Probabil, B.1.1.529 s-a dezvoltat inițial la o persoană cu un sistem imunitar slăbit: un pacient cu SIDA sau o persoană infectată cu HIV.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că B.1.1.529 provoacă îngrijorare și l-a numit „omicron” după a 15-a literă a alfabetului grec. Experții consideră că cei care au fost deja bolnavi și vaccinați se pot infecta, iar simptomele variază de la oboseală la dureri de cap și dureri de corp.
Laborator - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2021
Coronavirus
Date neașteptate privind mortalitatea cauzată de tulpina Omicron - OMS
Fluxul de știri
0