Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cine sunt demnitarii care-și vor pierde averile de milioane

Cine sunt demnitarii care își vor pierde averile de milioane
Abonare
Autoritățile vor să-i lase fără averi pe demnitarii care nu-și pot justifica proprietățile de milioane. Sunt vizați în primul rând judecătorii și procurorii. Legislativul a oferit și mai multe competențe Autorității Naționale de Integritate.
Ce facem cu cei mai avuți demnitari ai statului, cum îi pedepsim și cum îi aducem în albia legalității în așa fel încât, din punct de vedere economic, să aibă de câștigat inclusiv statul? La această întrebare a răspuns în studioul Sputnik Moldova expertul în drept constituțional, juristul și avocatul Teodor Cârnaț.

”Eu sunt de părere că, atâta timp cât nu poți dovedi legalitatea provenienței bunurilor, această proprietate trebuie să fie confiscată. Dar confiscarea trebuie să aibă loc în cadrul unui proces în care i s-ar asigura dreptul la apărare”, spune expertul.

Pe de altă parte, Teodor Cârnaț afirmă că funcționarii, dar și alte categorii de oameni, din diverse sfere, nu au avut obișnuința de a aduna bonurile de plată sau încasările pe care le-au avut prestând anumite servicii.

”Nu am fost obișnuiți să acumulăm chitanțe sau bonuri, ceea ce ne-ar fi dat posibilitatea să demonstrăm proveniența veniturilor. Mai mult ca atât, o parte dintre funcționari ulterior au devenit judecători sau procurori, dar au mai lucrat în două-trei locuri până a fi numiți în acest post. Din acest motiv, în așa circumstanțe s-ar putea spune că averile pe care le-au dobândit se prezumă că sunt legale, dar până la proba contrarie”, menționează juristul.

Expertul este de părere că dacă un funcționar nu-și poate justifica averea, atunci aceasta ar putea fi confiscată. Teodor Cârnaț face referire la experiența altor state și modul în care au procedat în asemenea situații.

”De exemplu Georgia, când a mers pe amnistierea fiscală, a spus clar: cei care au lucrat la stat și au avut anumite proprietăți achită statului o anumită sumă, acolo erau sume de milioane de dolari - și vor fi la libertate. Eu cred că s-ar putea găsi o modalitate și pentru Republica Moldova”, a precizat interlocutorul.

Ministerul Justiţiei a publicat proiectul de Concept privind evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor din Republica Moldova. Proiectul este menit să ducă la eliminarea persoanelor corupte din sistemul justiţiei, obiectiv asumat de actuala guvernare de la Chişinău.
Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Justiţiei, experţi internaţionali şi o comisie de evaluare din Republica Moldova vor verifica diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile procurorilor şi judecătorilor. Ar urma să fie verificate şi proprietăţile membrilor lor de familie. Experţii vor analiza dosarele deschise de procurori în cazuri controversate şi deciziile judecătorilor care ulterior au fost contestate. Procurorii şi judecătorii care nu vor trece testul evaluării urmează să fie eliminaţi din sistemul organelor de drept.
Astfel, vor fi verificate veniturile şi cheltuielile, proprietăţile membrilor de familie, dar și va fi analizat modul de instrumentare a dosarelor.
Fluxul de știri
0