Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Va câștiga sau nu Marina Tauber la CEDO – Ce spune un jurist

Abonare
Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală, iar turul II al alegerilor din Bălți a fost anulat. În acest sens, Partidul ”Șor” declară că se va adresa la CEDO.
Reprezentanții guvernării afirmă că ceea ce s-a întâmplat la Bălți reprezintă victoria binelui asupra răului, victoria justiției corecte asupra nedreptății pe care și-a permis-o Marina Tauber în raport cu ceilalți candidați electorali.
În același timp, Marina Tauber a catalogat excluderea ei din cursa electorală și anularea scrutinului drept o comandă politică. Doctorul în drept Pavel Midrigan a declarat în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” de la Sputnik Moldova că există șanse reale ca Tauber să câștige la CEDO în acest dosar.
”Eu cred că și de această cauză a fost implicat politicul în excluderea Marianei Tauber din cursa electorală. Este greu de spus ce se va întâmpla la CEDO, în funcție de cum se vor pregăti avocații, dar sunt șanse foarte mari ca Republica Moldova să fie condamnată din nou la CEDO”, a declarat Pavel Midrigan.
În acest context, Pavel Midrigan a reiterat și alte cazuri similare când un concurent electoral a câștigat CEDO, fiind exclus din cursa electorală.
”Există precedente în acest sens, avem cazul Partidului ”Patria”, condus atunci de Renato Usatîi”, mai spune Midrigan.
După excluderea Marinei Tauber din scrutin, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că își retrage candidatul la funcția de primar al municipiului Bălți, care urma să participe în turul doi de scrutin în locul Marinei Tauber.
Formațiunea a argumentat că a luat această decizie pentru a evita speculațiile, în contextul în care candidatul Partidului „Șor” Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală pentru Primăria Bălți.
Se întâmplă după ce astăzi Comisia Electorală Centrală a stabilit că în turul doi al alegerilor locale din Bălți se vor confrunta Nicolai Grigorișin cu cel care s-a plasat pe locul trei în primul tur de scrutin - Marcoci Boris, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate. Acesta urma să-i ia locul Marinei Tauber.
În data de 1 decembrie Comisia Electorală Centrală i-a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului. Ea a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală.
Judecătoria Bălți a dispus sâmbătă excluderea Marinei Tauber din cursa electorală, în urma demersului CEC. Totodată, membrii CEC au expediat o solicitare către Curtea de Apel Bălți pentru a se face claritate în ceea ce privește termenul de executare a hotărârii instanței.
Fluxul de știri
0