Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opoziția cere o anchetă a Procuraturii și demiterea membrilor CEC

© Sputnik / Mihai CarausVlad Batrîncea
Vlad Batrîncea - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Abonare
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor consideră că membrii CEC care au decis suspendarea turului doi al alegerilor în municipiul Bălți și-au depășit atribuțiile și au încercat să substituie justiția.
CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Deputații din fracțiunea BECS Vlad Batrîncea consideră că, în cazul sistării turului doi al alegerilor pentru funcția de primar la Bălți, a avut loc o încălcare flagrantă a normelor legale și un derapaj antidemocratic, iar cei care se fac vinovați de asta trebuie trași la răspundere. Declarațiile au fost făcute astăzi de parlamentar în cadrul unui briefing.
”Constatăm că legislația națională, codul electoral al Republicii Moldova au fost călcate în picioare. Considerăm că a avut loc un derapaj de la normele legale, democratice și o imixtiune politică în ceea ce privește organizarea acestui scrutin”, a afirmat Bătrîncea.
El a subliniat totodată că în situația dată nu interesează cine sunt candidații, ”interesează partea legală și partea juridică de organizare a acestui scrutin”.
Marina Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Politică
Marina Tauber: Anunțăm crearea „frontului salvării naționale” - îndemnul către deputați
Deputatul a menționat că decizia cu privire la suspendarea turului doi, potrivit legislației, trebuie să aparțină în exclusivitate instanțelor de judecată. Iar norma legală trebuie respectată indiferent de cine sunt participanții la scrutin.
”În situația dată trebuie să constatăm că Comisia Electorală Centrală a comis un abuz și și-a depășit atribuțiile legale”, a precizat Bătrîncea.
În acest context, Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor se adresează Procuraturii Generale în vederea inițierii unei anchete și tragerii la răspundere a factorilor de decizie care au luat hotărâri abuzive și au încălcat legea.
De asemenea, fracțiunea BECS cere demiterea membri CEC ”care au participat la acest show”, care au încercat să substituie justiția și să ia decizii ce depășesc atribuțiile lor legale.
”Considerăm că deciziile nocturne trebuie condamnate. A fost comisă o încălcare a legii și vinovații trebuie să răspundă”, a conchis deputatul BECS.
 Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Politică
Misiunea Promo-LEX, nedumerită de decizia CEC de a suspenda alegerile la Bălți
Fluxul de știri
0