Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Savanții au o nouă ipoteză privind apariția tulpinii Omicron

© AP Photo / Denis FarrellPretoria, Africa de Sud
Pretoria, Africa de Sud - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Bloomberg: tulpina omicron s-ar fi putut forma în urma transmiterii virusului de la oameni la animale.
CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Oamenii de știință iau în calcul ipoteza că tulpina omicron ar fi apărut după transmiterea virusului de la om la animal, s-a adaptat rapid și s-a transmis înapoi la om. Sikhulile Moyo, angajatul Școlii de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard i-a relata despre aceasta agenției Bloomberg, informează RIA Novosti.
"Încă mai încercăm să înțelegem cum s-au format atât de multe mutații într-o perioadă atât de scurtă. Dacă te uiți la tulpinile anterioare, la ”alfa”, la ”beta”, se vede că mutațiile s-au acumulat de-a lungul timpului", a spus omul de știință, care a fost printre cercetătorii care au identificat primii noua variantă a SARS-CoV-2.
În opinia lui Moyo, modul în care omicronul s-a răspândit rapid în întreaga lume este îngrijorător deoarece se pare că el își acumulează propriul model de mutație.
La sfârșitul lunii noiembrie, oamenii de știință au comunicat despre apariția în Botswana și Africa de Sud a tulpinii de coronavirus B.1.1.529, care conține 32 de mutații în proteina S, necesară agentului patogen ca să infecteze celulele. Potrivit cercetătorilor, multe dintre noile modificări ale genomului SARS-CoV-2 indică asupra capacității mari a acestei variante de a fi transmisă noilor purtători și rezistența la anticorpii de protecție a celor care au suportat boala și care au fost vaccinați, deși este prematur să se facă concluzii definitive în acest sens. Specialiștii presupun că B.1.1.529 s-a dezvoltat inițial la o persoană imunocompromisă - probabil o persoană cu SIDA sau HIV.
În cadrul unei ședințe de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut tulpina B.1.1.529 ca fiind „îngrijorătoare” și a numit-o „omicron” - a 15-a literă a alfabetului grec. Uniunea Europeană și multe alte țări au impus interdicții de intrare pentru unele state africane. Oamenii de știință consideră că se pot infecta și persoanele vindecate sau vaccinate.
Coronavirus - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Coronavirus
Incredibil: De ce tulpina Omicron a coronavirusului este ”utilă”
Fluxul de știri
0