Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Restricții mai dure în România: Cum vom putea intra în țara vecină

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Abonare
Odată cu depistarea primelor cazuri cu noua tulpină omicron în România, autoritățile din țara vecină au decis să înăsprească restricțiile.
CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Românii și alți cetățeni care vin din țări terțe, inclusiv cei care vin din Republica Moldova (așadar nu din țările UE) vor prezenta un test PCR obținut cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie la intrarea în România.
Aceasta este una din deciziile luate astăzi în ședința de Guvern care a durat peste 4 ore, fiind anunțată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Acesta a recomandat cu tărie, în continuare, vaccinarea, și a precizat că măsurile restrictive se referă la limitarea răspândiri noii tulpini Omicron.
Persoanele care nu sunt vaccinate și vor intra în România din spațiul non-UE (deci și din Republica Moldova) intră în carantină timp de zece zile.
”Românii și alți cetățeni care vin din afara UE vor prezenta un test RT-PCR obținut cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie. Cei nevaccinați, carantină 10 zile, dacă au test. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală și care vin din zona roșie a UE - carantină 10 zile. Dacă nu prezintă un test RT PCR vor sta în carantină timp de 14 zile.”, a spus Alexandru Rafila.
De menționat că tabăra anti-certificat la biserici a avut câștig de cauză în Guvern. Alexandru Rafila a declarat că nu a existat vreo discuție pentru introducerea certificatului verde în cazul accesului în biserică, infirmând zvonurile care apăruseră.
”Nu s-a discutat introducerea certificatului verde la slujbe și procesiuni religioase. Am declarat, în mod public, că nu se pune această problemă a utilizării certificatului verde la slujbele religioase”, a spus Alexandru Rafila.
Șeful DSU, Raed Arafat, a fost și el la declarațiile de presă. El a precizat că persoanele care intră în țară trebuie să prezinte PLF (formularul de localizare a pasagerilor), formular care va fi implementat din 20 decembrie.
„Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular", a explicat el.
Termometrie - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Coronavirus
Omicron a ajuns în România: Guvernul a convocat o ședință de urgență
Amintim că Ministerul Sănătăţii al României a anunţat, sâmbătă seară, că au fost depistate primele două cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2.
Fluxul de știri
0