Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un nou protest la Parlament: Cine vrea să iasă în stradă

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова  - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Sindicaliștii ies la protest. Ei sunt nemulțumiți că bugetarii ar putea rămâne fără premiul anual pentru anii 2020 și 2021, după ce Guvernul a venit cu unele amendamente la Legea bugetului pentru anului viitor.
CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) anunță proteste luni în fața Parlamentului. Manifestația este programată pentru ora 09:30. Totuși, înainte de a ieși în stradă, conducerea CNSM a cerut ca la ora 08:30 să aibă o întrevedere cu președintele Parlamentului și președinții Comisiilor parlamentare responsabile de proiectul legii bugetului pentru anul viitor. Astfel, dacă nu vor fi luate în considerare revendicările sindicaliștilor din sistemul bugetar, aceștia vor protesta în fața Legislativului.
Potrivit Sindicatelor, în cadrul ședinței de vineri a Guvernului au fost avizate mai multe amendamente la proiectul Legii bugetului pentru anul 2022 și politica bugetar fiscală pentru anul viitor. Astfel, conform documentelor, premiul anual pentru salariații din sectorul bugetar pentru anul 2020 nu va fi achitat.
„Examinând avizele Guvernului la amendamentele acestor legi anuale importante, putem concluziona despre lipsirea de dreptul de a beneficia de premiul anual nu doar aferent rezultatelor anului 2020, dar și despre incertitudinea achitării premiul anual aferent anului 2021 în anul curent, fapt care este inadmisibil, mai cu seamă în contextul în care majorarea valorilor de referință este planificată de doar 5,6% – 5,9% în condițiile în care prețurile medii de consum doar în perioada a zece luni ale anului 2021 au crescut cu 8,29%, urmând să crească până la finele anului, pornind de la majorarea tarifelor la resursele energetice care vor afecta puterea de cumpărare a populației în ansamblu”, a precizat Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.
În context, Sindicatele au cerut autorităților să mențină redacția proiectului politicii bugetar fiscale pentru anul viitor așa cum a fost votată în prima lectură de deputați, fără amendamentele propuse de Guvern. Astfel, ca bugetarii să poate primi premiul anual pentru anul trecut și curent. Totodată, sindicaliștii cer ca autoritățile să identifice resursele financiare necesare pentru achitarea premiilor anuale pentru cei peste 150 de mii de bugetari, pentru a evita nemulțumirea și creșterea tensiunilor în colectivele de muncă.
Отопление  - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Politică
Decizie de ultimă oră a Guvernului: Cine va primi ajutor pentru perioada rece a anului
Amintim că luni, deputații se întrunesc în ședință pentru a examina și a vota în lectura a doua proiectul de lege ce prevede bugetul de stat pentru anul 2022, bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 și proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2022.
Fluxul de știri
0