Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decizie de ultimă oră a Guvernului: Cine va primi ajutor pentru perioada rece a anului

© Sputnik / Miroslav RotariОтопление
Отопление  - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul a decis să majoreze pragul de venit la acordarea dreptului de ajutor în sezonul rece pentru familiile cu venituri mici.
CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Încă 86 de mii de familii defavorizate vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, în contextul majorării tarifelor la gaze, lemne și cărbune.
Astfel, pragul de trecere pe venit la acordarea dreptului de ajutor în sezonul rece pentru familiile cu venituri mici a fost majorat de la 2 631 lei la 3 109 lei.
Potrivit Guvernului, proiectul prevede majorarea multiplicatorului utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului de la 2,2 actual la 2,6.
Pragul de trecere pe venit la evaluarea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului va fi stabilit pentru fiecare caz în parte, în funcție de numărul de membri ai familiei, numărul de adulți și copii. Se va lua în considerare și dacă cineva dintre membrii familiei are grad de dizabilitate.
Cererile pentru acordarea ajutorului social, depuse din 1 noiembrie 2021, vor fi revizuite în mod automat, având în vedere că modificările vor fi aplicate inclusiv pentru luna noiembrie 2021.
Pentru implementarea proiectului din bugetul de stat au fost alocate peste 300 milioane de lei.
Încălzire - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Societate
A intrat în vigoare legea care prevede compensații pentru gaz și căldură
Amintim că cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului în perioada noiembrie 2021-martie 2022 constituie 700 lei lunar.

Ajutorul pentru perioada rece a anului

Potrivit celei de-a doua legi care astăzi a intrat în vigoare, venitul minim lunar, în baza căruia familiile cu venituri mici vor putea solicita ajutor în sezonul rece, a fost majorat cu 478,4 lei, de la 2631 lei la 3109 lei.
De ajutor vor beneficia aproximativ 300 de mii de familii. În acest scop, urmează a fi alocate din bugetul de stat 217 milioane de lei.
Ajutorul pentru perioada rece a anului se va plăti pentru luna precedentă și se va calcula începând cu 1 noiembrie 2021.

Noile tarife la gaz și căldură

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz.
Din 1 noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, va constitui 11,08 lei. Anterior, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul crește de 2,4 ori. Tariful este preliminar și autoritatea de reglementare ar putea să-l revizuiască.
La solicitarea Termoelectrica, ANRE a aprobat un nou tarif și pentru căldură. Acum o gigacalorie de căldură va costa 1772 de lei. Creșterea a fost de 650 de lei (aproape 60%).
Fluxul de știri
0