Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CEC a îndemnat alegătorii să nu meargă la secțiile de votare din Bălți

© Sputnik / Сергей ЦуркануAlegeri
Alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Abonare
Autoritatea electorală nu a explicat însă ce vor face acei alegători, mai în vârstă, care nu utilizează internetul și nu au avut cum să afle despre decizia privind suspendarea alegerilor.
CHIȘINĂU, 5 dec – Sputnik. Astăzi are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în cinci localități din țară. În municipiul Bălți turul doi a fost suspendat.
La ora 07:00 s-au deschis cele 12 secții de votare din satul Opaci, raionul Căușeni; comuna Hârtop, raionul Cimișlia; orașul Cupcini, raionul Edineț; satul Bălceana, raionul Hâncești și comuna Cneazevca, raionul Leova.
CEC s-a adresat către alegătorii din municipiul Bălți cu îndemnul de a nu merge la a secțiile de votare, în contextul în care în dimineața zilei de astăzi autoritatea electorală a suspendat desfășurarea scrutinului la Bălți.
Comisia Electorală Centrală a rugat alegătorii ”să dea dovadă de înțelegere, responsabilitate” și ”să evite crearea de situații care ar periclita ordinea publică”.
Membrii CEC au anunțat duminică dimineață că consideră imposibilă desfășurarea turului doi al alegerilor la Bălți.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de hotărârea Judecătoriei Bălți și decizia Curții de Apel Bălți cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic “Șor” la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți, a precizat instituția.
”În context, membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu 2 candidaţi”, a precizat instituția.
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Societate
Desfășurarea alegerilor la Bălți a fost suspendată: CEC a venit cu explicații

Alegerile locale noi în municipiul Bălți

Amintim, candidatul Partidului „ȘOR” Marina Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți. Pentru Marina Tauber au votat 15 918 de persoane (47,93%). Pe locul doi s-a poziționat candidatul independent Nicolai Grigorișin, cu 6 951 de voturi (20,93%). Astfel, doi candidați cu cel mai mare scor au mers în turul doi.
În data de 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală i-a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului. Ea a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală.
Vineri, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă contestația depusă de Marina Tauber privind solicitarea CEC-ul de a o exclude din cursa electorală din Bălți. Ulterior, Curtea de Apel Bălți a respins solicitarea avocaților Marinei Tauber de a strămuta dosarul în altă instanță.
Precizăm că Judecătoria Bălți a dispus sâmbătă excluderea Marinei Tauber din cursa electorală, în urma demersului CEC. Totodată, membrii CEC au expediat o solicitare către Curtea de Apel Bălți pentru a se face claritate în ceea ce privește termenul de executare a hotărârii instanței.
La Bălţi, avocaţii lui Tauber au cerut recuzarea completului de judecată și strămutarea dosarului la altă curte de apel, fiind depusă o cerere la Curtea Supremă de Justiție.
În jurul miezului nopții, CEC a anunțat că, în cazul în care instanța va respinge apelul declarat de Comisie, casând hotărârea Judecătoriei Bălți, sau nu se va pronunța până la începerea procesului de votare, cele 60 secții de votare din mun. Bălți se vor deschide în regim obișnuit, la ora 7:00, pentru desfășurarea turului II de scrutin. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, CEC a decis suspendarea desfășurarea turului doi, până deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile.
Alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Societate
CEC a considerat imposibilă desfășurarea turului doi al alegerilor laBălți
Fluxul de știri
0