Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Desfășurarea alegerilor la Bălți a fost suspendată: CEC a venit cu explicații

© Sputnik / Mihai CarausComisia Electorală Centrală a Republcii Moldova
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Abonare
CEC a organizat un briefing de presă în această dimineață în care a explicat decizia cu pricire la anularea desfășurării turului doi al alegerilor la Bălți, menționând că la această oră nu au fost înregistrate nici un fel de incidente acolo..
CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Comisia Electorală a anunțat că toate cele 12 secții de votare din cinci localități s-au deschis la timp, iar până la momentul desfășurării briefingului votaseră deja 130 de alegători. Desfășurarea turului doi al scrutinului la Bălți a fost suspendată, locuitorii din Capitala Nordului nu-și vor alege astăzi primarul.
În contextul suspendării procesului electoral în municipiul Bălți, CEC a venit cu un apel către alegători să nu meargă la secțiile de votare, să dea dovadă de înțelegere, responsabilitate și să evite crearea de situații care ar periclita ordinea publică.
În această noapte, Curtea de Apel Bălți a lăsat în vigoare decizia primei instanțe privind anularea înregistrării Marinei Tauber.
În dimineața zilei de duminică, membrii CEC au declarat în cadrul briefingului că au considerat ”imposibilă desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți” și au declarat că turul doi a fost suspendat.
În conformitate cu dispoziția CEC, birourile electorale ale celor 60 de secții de votare returnează Consiliului electoral al circumscripției electoralemunicipale Bălți nr. 2 toate documentele și materialele electorale, inclusiv buletinele de vot.
CEC a făcut o retrospectivă a proceselor de judecată și deciziilor autorităților electorale care au precedat anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber pentru alegerile primarului la Bălți.
Reprezentanții CEC au menționat că până la solicitarea CEC din 1 decembrie privind anularea înregistrării candidatului Partidului ”Șor”, în privința concurentului electoral respectiv au mai fost constatate abateri privind utilizarea mijloacelor financiare nedeclarate.

Decizii care au precedat suspendarea alegerilor

Hotărârea CEC privind anularea înregistrării candidatului Partidului „ȘOR” în alegerile locale noi din Bălți a fost adoptată pe 1 decembrie, și a fost votată de 6 membri CEC din cei 8 prezenți la ședință.
CEC a examinat reflectarea veniturilor și cheltuielilor Marinei Tauber în campania electorală pentru alegerile locale noi din Bălți. Tauber a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală. Este vorba despre suma estimativă de circa 152 de mii de lei, dar membrii CEC susțin că cel puțin pentru 9514 lei au probe că au fost cheltuiți pentru maximul stabilit de comisie pentru aceste alegeri.
Sâmbătă, Judecătoria Bălți a decis excluderea Marinei Tauber din cursa electorală, decizia fiind cu drept de atac în termen de o zi de la pronunțare.
Președintele CEC a declarat ulterior că a luat act de decizia instanței, însă atât Consiliul electoral de circumscripție Bălți, cât și membrii Comisiei au depus o solicitare către Curtea de Apel Bălți pentru a clarifica situația și pentru a preciza termenul de executare a deciziei instanței în ceea ce privește excluderea Marinei Tauber din cursa electorală.
La Bălţi, avocaţii lui Tauber au cerut recuzarea completului de judecată și strămutarea dosarului la altă curte de apel, fiind depusă o cerere la Curtea Supremă de Justiție. Curtea de apel Bălți a lăsat în vigoare decizia primei unstanțe.
Alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Societate
CEC a considerat imposibilă desfășurarea turului doi al alegerilor laBălți
Astfel, în dimineața zilei de 5 decembrie Comisia Electorală Centrală a anunțat că a luat act de hotărârea Judecătoriei Bălți și decizia Curții de Apel Bălți cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic “Șor” la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți.
CEC a considerat inadmisibilă desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu 2 candidaţi.
Prin urmare, astăzi au loc alegeri locale noi în satul Opaci, raionul Căușeni; comuna Hârtop, raionul Cimișlia; orașul Cupcini, raionul Edineț; satul Bălceana, raionul Hâncești și comuna Cneazevca, raionul Leova.
Alegerile locale noi în municipiul Bălți
Amintim, candidatul Partidului „ȘOR” Marina Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți. Pentru Marina Tauber au votat 15 918 de persoane (47,93%). Pe locul doi s-a poziționat candidatul independent Nicolai Grigorișin, cu 6 951 de voturi (20,93%). Astfel, doi candidați cu cel mai mare scor au mers în turul doi.
Fluxul de știri
0