Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A intrat în vigoare legea care prevede compensații pentru gaz și căldură

© Sputnik / Miroslav RotariÎncălzire
Încălzire - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Abonare
Compensațiile pentru gaz și căldură vor fi acordate din noiembrie 2021 și vor fi indicate în facturi.
CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Legea privind plata compensațiilor la gaz și căldură, precum și cea privind creșterea numărului de beneficiari ai ajutorului pentru perioada rece a anului au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare.
Primul document prevede că se vor oferi compensații în proporție de 67% pentru primii 50 de metri cubi de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 de metri cubi compensarea va constitui 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.
Astfel, pentru consumatorii casnici primii 50 de metri cubi vor costa câte 6,8 lei. Următorii 100 de metri cubi vor costa câte 7,9 lei, iar consumul peste această limită va fi achitat la tariful integral de 11,08 lei.
Compensația maximă, oferită pentru consumul de gaz natural, va constitui 540 de lei.
Iar pentru energia termică se propune compensarea diferenței în mărime de 67 la sută pentru prima gigacalorie consumată. Compensația maximă pentru prima gigacalorie va constitui 450 de lei.
Compensații vor primi și cetățenii care primesc căldură de la sistemele termice ale blocului locativ.
Furnizorii vor indica în factură suma compensației și suma pe care trebuie să o plătească consumatorul.

Ajutorul pentru perioada rece a anului

Potrivit celei de-a doua legi care astăzi a intrat în vigoare, venitul minim lunar, în baza căruia familiile cu venituri mici vor putea solicita ajutor în sezonul rece, a fost majorat cu 478,4 lei, de la 2631 lei la 3109 lei.
De ajutor vor beneficia aproximativ 300 de mii de familii. În acest scop, urmează a fi alocate din bugetul de stat 217 milioane de lei.
Ajutorul pentru perioada rece a anului se va plăti pentru luna precedentă și se va calcula începând cu 1 noiembrie 2021.

Noile tarife la gaz și căldură

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz.
Din 1 noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, va constitui 11,08 lei. Anterior, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul crește de 2,4 ori. Tariful este preliminar și autoritatea de reglementare ar putea să-l revizuiască.
La solicitarea Termoelectrica, ANRE a aprobat un nou tarif și pentru căldură. Acum o gigacalorie de căldură va costa 1772 de lei. Creșterea a fost de 650 de lei (aproape 60%).
Fluxul de știri
0