Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai mulți studenți se pronunță pentru restricțiile împotriva COVID: ”Nu am fost auziți”

© Sputnik / Mihai CarausProtestul studenților
Protestul studenților - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2021
Abonare
Un grup de studenți din Moldova a organizat astăzi un protest la Universitatea de Stat, împotriva deciziei de a desfășura sesiunea în regim obișnuit, cu prezență fizică.
CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Mai mulți studenți s-au adunat astăzi în fața Universității de Stat din Moldova pentru a-și manifesta dezacordul privind decizia autorităților de a desfășura sesiunea de iarnă 2021 cu prezență fizică.
Se întâmplă în situația în care în ultimele luni ale acestui an, studenții au studiat în regim online din cauza pandemiei de COVID-19. Cei prezenți la acțiunea de protest și-au exprimat îngrijorarea vizavi de situația epidemiologică din țară, ținând cont de faptul că până nu demult cifrele privind cazurile de infectare cu noul tip de coronavirus erau foarte mari.
Mai mult, tinerii afirmă că rata de vaccinare în universități este foarte mică, iar mulți studenți vor fi nevoiți să circule cu transportul public pentru a ajunge la ore, ceea ce reprezintă un risc în plus de infectare.

”Nu a reușit COVID-ul să dispară așa, într-o zi”, a spus o studentă.

În același timp, tinerii spun că această decizie generează foarte multe dificultăți pentru studenții care nu se află în aceste momente în Chișinău. Este vorba despre cheltuieli de chirie și de transport.
De asemenea, studenții consideră că desfășurarea sesiunii offline este o nedreptate, în condițiile în care tot semestrul s-a învățat în regim online, iar acum vor fi evaluați cu prezență fizică.
Protestul studenților la Universitatea de Stat din Moldova: Ce îi solicită rectorului - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2021
Video
Mai mulți studenți de la USM se pronunță pentru restricțiile împotriva COVID-19
Ulterior, studenții au avut o întrevedere cu rectorul USM.
Rectorul Igor Șarov a spus că decizia de a desfășura examenele în format offline a fost luată în urma hotărârii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică și că se acționează conform legii.
”În calitate de rector voi depune toate eforturile de a asigura toate condițiile și în cămine și în sălile de studii. Eu trebuie sa încalc legea, decizia Comisiei de Sănătate Publică?”, a spus rectorul USM, Igor Șarov.
În urma discuției cu rectorul USM, studenții au decis să meargă să protesteze la Guvern.

”Nu avem de ales. Mergem până în pânzele albe”, a spus un student.

În urma întrevederii cu Igor Șorov, unul dintre studenții prezenți la protest a comunicat că au fost ascultați, însă nu și auziți.
Amintim că un grup de studenți din Moldova a organizat astăzi un protest la Universitatea de Stat, împotriva deciziei de a desfășura sesiunea în regim obișnuit, cu prezență fizică.
elev - Sputnik Moldova, 1920, 27.11.2021
Societate
Cum vor învăța elevii, în contextul prelungirii stării de urgență în sănătate publică
Fluxul de știri
0