Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Primarii din țară bat alarma: Nu le ajung milioane de lei pentru a plăti facturile la gaz

Abonare
Parlamentul a votat în prima lectură proiectul legii bugetului pentru anul 2022. Documentul a fost supus dezbaterilor publice înainte să fie aprobat în a doua lectură.
Proiectul politicii fiscale pentru anul viitor însă îi pune la grea încercare pe primarii din țară, care se plâng în primul rând de faptul că autoritățile nu au luat în calcul majorarea prețului la gazele naturale. Asta în condițiile în care, grădinițele sunt în gestiunea administrațiilor publice locale, iar diferența de preț va trebui acoperită de către primari deoarece autoritățile centrale nu au alocat bani suplimentari pentru aceste diferențe.
Primarul de la Drochia, Nina Cereteu, a declarat în studioul Sputnik Moldova că primăria pe care o conduce va trebui să taie din mijloacele alocate pentru alte proiecte de dezvoltare a localității pentru a putea plăti facturile la gaz pentru grădinițele din oraș.
”Pentru gaz nouă nu ne ajunge un milion de lei. Conform notelor metodologice, în anul 2022 nu vom avea din ce acoperi creșterea tarifului la gazele naturale”,declară Nina Cereteu.
Cu această problemă nu se confruntă doar primăria de la Drochia, dar întreaga administrație publică locală. Și primarul de la Edineț, Constantin Cojocaru, menționează că, potrivit calculelor, reprezentanții administrației publice locale sunt puși în situația de a căuta soluții pentru acoperirea diferenței de preț la gaz, inclusiv pentru lunile care au rămas din acest an.
”Sper că le va veni mintea la cap celor de la guvernare și vor oferi anumite compensații. Noi, la Edineț, avem o criză estimativă de 1,5 milioane de lei doar pentru sfârșitul acestui an. Conform calculelor estimative, pentru anul viitor vom avea o insuficiență de două milioane și patru sute de mii de lei doar pentru gaz”,declară Constantin Cojocaru.
Deși Guvernul a venit cu un program de compensare a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii casnici, primarii nu s-au bucurat de un asemenea suport din partea autorităților. În acest context, administrațiile publice locale plătesc un preț de peste 11 lei pentru gazul furnizat în luna noiembrie, gaz utilizat pentru încălzirea grădinițelor din localități.
Fluxul de știri
0