Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Prețurile apartamentelor continuă să crească – Care sunt motivele

Abonare
În 2021, apartamentele s-au scumpit cu peste 20 la sută. În același timp, pentru prima data în ultimii 13 ani, a scăzut capacitatea de plată a cetățenilor pe piața imobiliară.
Cel mai mult au crescut prețurile pentru apartamentele noi, cu peste 30 la sută, sau cu aproximativ 8000 de euro. Despre situația pe piața imobiliară din țară, cauzele scumpirii apartamentelor a vorbit în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” de la Sputnik Moldova expertul imobiliar Vasilii Cojuhari.

”Fenomenul scumpirilor se explică prin faptul că nu s-au dat suficiente autorizații pentru construcții și asta creează o insuficiență de apartamente. Solicitările au crescut cu 20-30 la sută, iar pe piață există o insuficiență de imobile noi”, declară expertul.

În același timp, Vasilii Cojuhari menționează că este inutil să sperăm că în următoarea perioadă prețurile apartamentelor vor scădea. Expertul argumentează acest lucru inclusiv prin faptul că a crescut prețul materialelor de construcție.

”Multe companii au majorat prețul pentru metrul pătrat anume din acest considerent. Prețurile cresc și nu știm când se vor opri, la un moment dat va exista o stabilizare însă este cert că ele nu vor scădea”, mai adaugă Cojuhari.

Și prețul apartamentelor din blocurile vechi este în creștere, menționează expertul. Puterea de cumpărare a moldovenilor, având în vedere prețurile mari la apartamente, este datorată în mare parte ofertelor bancare. Majoritatea oamenilor care își procură un imobil apelează la creditele bancare și doar în jur de 30 la sută au banii adunați pentru asta.
Fluxul de știri
0