Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldovagaz a explicat procedurile de compensare a facturilor la gaz

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2021
Abonare
Moldovagaz a explicat procedurile care vor fi efectuate de companie și de Asociațiile de locatari, înainte ca consumatorii casnici să primească facturile la gaz cu compensații.
CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Moldovagaz a stabilit procedurile de obținere a compensației la gaz pentru consumatorii casnici.
Așadar, în baza Legii de compensare a diferenței de preț la consumul de gaze naturale și energie termică în sezonul rece, pentru Asociațiile de locatari a fost stabilită următoarea procedură de obținere a compensațiilor la gaz pentru consumatorii casnici:
1.
Lunar, până la data de 4 a lunii curente, Asociația coordonează cu Operatorul sistemelor de distribuție a gazelor (SRL „Chișinău-gaz”, SRL „Bălți-gaz”, SRL „Ialoveni-gaz”) volumul gazelor naturale consumate în perioada curentă, în baza datelor echipamentelor de măsurare a gazelor.
2.
Lunar, dar nu mai târziu de data de 4 a lunii curente, Asociația înaintează în adresa SA „Moldovagaz” scrisoarea cu calculele compensațiilor persoanelor fizice, cu anexarea listelor (Modelul scrisorii și formularul calculului se anexează), în conformitate cu formatul stabilit de Ministerul Muncii și protecției sociale. Scrisoarea și calculul în format EXCEL trebuie să fie prezentate atât pe format de hârtie, cât și la adresa electronica indicată ulterior pentru fiecare Asociație în parte.
3.
SA „Moldovagaz” efectuează verificarea calculelor Compensațiilor costului gazelor, prezentate de Asociație.
În același timp, compania a precizat că, în cazul depistării erorilor de calcul ale Asociației sau necorespunderea datelor (tariful aplicat incorect, formula, erori tehnice ș.a.), formularul calculelor va fi returnat Asociației prin intermediul poștei electronice pentru lichidarea tuturor neconcordanțelor. Calculele noi vor putea fi primite până la data de 4 a lunii curente sau în următoarea perioadă de gestiune.
Iar în cazul în care, începând cu următoarea lună apare necesitatea de a recalcula compensația lunii/lor precedente, Asociația va prezenta calculul într-un fișier separat.
Încălzire - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Societate
A intrat în vigoare legea care prevede compensații pentru gaz și căldură
Moldovagaz a mai comunicat că data finală a efectuării recalculării compensațiilor pentru Asociație este 4 aprilie 2022. După această dată, procedura acordării compensațiilor persoanelor fizice, adresele cărora sunt la balanța Asociațiilor, se va considera finisată.

Ajutorul pentru perioada rece a anului

Potrivit celei de-a doua legi care astăzi a intrat în vigoare, venitul minim lunar în baza căruia familiile cu venituri mici vor putea solicita ajutor în sezonul rece, a fost majorat cu 478,4 lei, de la 2631 lei la 3109 lei.
De ajutor vor beneficia aproximativ 300 de mii de familii. În acest scop, urmează a fi alocate din bugetul de stat 217 milioane de lei.
Ajutorul pentru perioada rece a anului se va plăti pentru luna precedentă și se va calcula începând cu 1 noiembrie 2021.

Noile tarife la gaz și căldură

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz.
Din 1 noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, va constitui 11,08 lei. Anterior, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul crește de 2,4 ori. Tariful este preliminar și autoritatea de reglementare ar putea să-l revizuiască.
La solicitarea Termoelectrica, ANRE a aprobat un nou tarif și pentru căldură. Acum o gigacalorie de căldură va costa 1772 de lei. Creșterea a fost de 650 de lei (aproape 60%).
Fluxul de știri
0