Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Juravschi: E necesar să fie dată cât mai curând în folosință „Arena Chișinău”

Juravschi: E necesar să fie dată cât mai curând în exploatare „Arena Chișinău”
Abonare
Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic din Republica Moldova, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sport” de la Radio Sputnik Moldova despre lipsa spațiului și condițiilor de pregătire a sportivilor de performanță din țara noastră.
Proaspăt reales în funcția de președinte al CNOS, Nicolae Juravschi a declarat că, în urma discuțiilor cu Marian Stan, secretarul de stat de la Ministerul Educației și Cercetării, a fost creată o comisie care în perioada imediat următoare va stabili criteriile de repartizare a banilor publici și va elabora o strategie de dezvoltare care să fie aprobată prin hotărâre de Guvern.
”O să venim cu sugestia către conducere Guvernului cu privire la necesitatea dării cât mai rapide în exploatare a Complexului sportiv „Chișinău Arena”. Sunt o mulțime de federații care au programat deja acolo campionate. Mulți o să facă aluzie că sunt puține competiții internaționale și regionale, însă în lipsa condițiilor de organizare nimeni nu permite desfășurarea acestora”, a spus președintele CNOS .
Totodată, Nicolae Juravschi declară că această arenă va crea condiții optime pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor sportive și socio-culturale.
”Complexul va oferi posibilitatea de organizare a multor activități sportive: probe de joc și individuale. La capitolul înot suntem în criză totală. Bazine practic nu sunt, însă Arena dispune de un bazin de 50 de metri pe care înotătorii îl așteaptă ca pe aer” a menționat Juravschi.
Amintim că obiectivul urma să fie deschis la data de 1 mai 2020, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Pe 18 mai 2021 a avut loc o ședință în care a fost recepționată, în prima etapă, doar clădirea complexului. Ulterior urmau să fie construite căile de acces, lucrări care sunt gestionate de Guvernului Republicii Moldova.
La data de 3 septembrie 2021, Eugeniu Cozonac, directorul general al Agenției Proprietății Publice, a efectuat o vizită de lucru la complexul ,,Arena Chișinău”. El a reiterat importanța finalizării acestui proiect pentru Republica Moldova, la moment obiectivul fiind gata în proporție de circa 98%. Nu sunt amenajate doar căile de acces, fără de care nu este posibilă exploatarea complexului.
,,Proiectul dat se află în atenția Agenția Proprietății Publice, a Guvernului RM. Urmează încă un pas spre realizarea acestuia. Și este indubitabil faptul că, în termeni restrânși, va fi găsită soluția optimă pentru finalizarea și darea în exploatare a obiectivului”, a subliniat Eugeniu Cozonac.
Reamintim, că acest proiect de importanță națională a fost executat în cadrul Contractului de parteneriat public-privat nr.01/PPP/AN18 din 24 august 2018, încheiat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (partener public), succedat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii (HG nr.529 din 06-11-2019), SRL ,,Arena Națională” (compania publică de implementare) și SRL ,,Sam Investment Company” (compania privată de implementare) pentru proiectarea, construirea, dotarea tehnică și darea în exploatare a arenei polivalente de interes național.
Fluxul de știri
0