Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Veaceslav Ioniță: Cum va afecta noul tarif la gaz facturile la încălzire

© Pixabay / EtadlyОтопление
Отопление - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2021
Abonare
Un expert economic și fost deputat a explicat cum criza energetică a făcut ordine în sistemul de furnizare a căldurii la Chișinău.
CHIȘINĂU, 1 dec – Sputnik. Față de anii "90, astăzi cetățenii Moldovei au devenit mai înstăriți, întru cât până în anul 2015 un cetățean cu venituri medii putea achita pentru 300-500 de metri cubi de gaz. Până la recenta majorare a prețului la gaze în Republica Moldova, un cetățean putea cumpăra 1.800 de metri cubi de gaz, și chiar și după creșterea tarifului la gaze, această cifră rămâne mai mare decât puterea de cumpărare a cetățenilor în primii 25 de ani de independență. Opinia a fost exprimată de expertul economic Veaceslav Ioniță, în Studioul Sputnik Moldova.
„În orice criză există și plusuri. Până nu demult, încălzirea autonomă în Chișinău era mai ieftină decât cea centralizată, ceea ce este absurd, întrucât în ​​restul lumii este viceversa. În plus, nu este clar de ce la Chișinău au fost instalate două rețele dublate – una pentru alimentare cu căldură, iar cealaltă pentru gaz”, spune expertul.
Astăzi, costul gazului în Moldova a crescut de 2,4 ori, iar căldura - de 0,6 ori, ceea ce, potrivit lui Ioniță, va face ca încălzirea autonomă pe gaz să fie utilizată, în special, de moldovenii înstăriți.
„Înainte de creșterea costului gazului, cetățenii instalau sisteme de încălzire autonomă pentru a economisi bani. Această criză ar trebui să ne facă mai inteligenți și mai cumpătați, întrucât pierderile de căldură în Moldova ajung la 70% și nu este deloc normal să încălzim strada în loc de apartament”, a concluzionat sursa.

Noile tarife la gaz și căldură

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz.
Încălzire - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Societate
A intrat în vigoare legea care prevede compensații pentru gaz și căldură
Din 1noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, va constitui 11,08 lei. Anterior, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul crește de 2,4 ori. Tariful este preliminar și autoritatea de reglementare ar putea să-l revizuiască.
La solicitarea Termoelectrica, ANRE a aprobat un nou tarif și pentru căldură. Acum o gigacalorie de căldură va costa 1772 de lei. Creșterea a fost de 650 de lei (aproape 60%).
Fluxul de știri
0