Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Rusia este nevoită să renunțe la dolar din cauza acțiunilor SUA - Putin

© Sputnik / Evgeniy Paulin / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2021
Abonare
Ponderea dolarului în rezervele valutare și în plățile internaționale se reduce din cauza politicii promovate de autoritățile SUA, consideră Putin.
CHIȘINĂU, 1 dec – Sputnik. Importanța dolarului în calitatea lui de valută de rezervă este subminată chiar prin politica SUA, de exemplu Rusia este nevoită, din cauza sancțiunilor, să treacă la achitările în monede naționale cu partenerii săi, iar tendința de renunțare la dolar va continua în cazul în care Washingtonul nu-și va schimba politică, consideră președintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.
“Nu am spus că dolarul își va pierde importanța în calitate de valută de rezervă, în calitate de monedă universală pentru plăți. Nu. Pur și simplu vorbeam despre faptul că politica autorităților, autorităților politice ale SUA, subminează dolarul, iar pe noi de exemplu ne determină să ieșim din zona dolarului”, a declarat Putin într-un discurs rostit la ședința plenară a forumului investițional “Rusia Cheamă!”.
Liderul rus a subliniat că Rusia nu-și dorește să renunțe la plățile în dolar, iar principalele companii petroliere și de gaze efectuează plățile în moneda americană. Însă, a adăugat Putin, SUA nu oferă posibilitatea Moscovei de a face tranzacții în dolari cu partenerii săi în domeniul industriei de apărare.
“Noi cum ar trebui să procedăm? Suntem nevoiți să renunțăm (la dolar n.red.). Sunt impuse sancțiuni pentru anumite mărfuri, care nu au nicio tangență cu industria apărării, iarăși plățile în dolari sunt îngreunate. Pur și simplu, autoritățile americane își creează probleme cu propriile mâini. Drept urmare, și volumul plăților în dolari în lume s-a redus, ceea ce nu are legătură doar de Rusia, ci cu toată lumea. Și în ceea ce privește rezervele valutare, la fel, a existat o anumită reducere la nivel mondial, de la 61 la sută, la 59 la sută”, a adăugat șeful statului.
Potrivit lui, în rezervele valutare internaționale a crescut ponderea lirei sterline, yenului, iar cota dolarului s-a redus. “Dacă autoritățile americane vor continua în așa mod, ponderea lui va continua să se reducă de la sine, în mod firesc”, a declarat Putin.
De asemenea, el a subliniat că Rusia trece în raporturile cu multe țări la achitările în monede naționale, și sunt create ”coșuri de valute” în unele organizații internaționale.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2021
Rusia
Putin a comentat speculațiile despre trupele ruse la granița cu Ucraina
“Astăzi, probabil, principala tendință este sporirea numărului valutelor de rezervă: cred că statele arabe se gândesc în privința propriei valute de rezervă, euro evoluează, .. evident, plăți în monede naționale. Iată așa ne vom mișca multivectorial”, a declarat șeful statului rus la forumul “Rusia Cheamă!”.
“Nu vom renunța la dolar, vom continua să lucrăm cu dolarul, în măsura în care dolarul o dorește – nu va dori, vom renunța”, a mai adăugat Putin.
Fluxul de știri
0