Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Care este speranța de viață după vârsta de pensionare în Moldova

Abonare
Parlamentul a modificat legea cu privire la vârsta de pensionare și modul în care pot ieși moldovenii la pensie. Astfel, Legislativul a aprobat majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru femei.
Până în anul 2028, vârsta de pensionare a femeilor va creşte treptat până la 63 de ani.
Totodată, potrivit documentului, începând cu 1 ianuarie 2022, bărbaţii vor ieşi la pensie la 63 de ani, iar femeile la 59 de ani şi 6 luni. Faptul că vârsta de pensionare va crește gradual a stârnit un val de critici, unele persoane au menționat că legiuitorii ar trebui să țină cont de speranța de viață a moldovenilor, apoi să voteze anumite legi.
În acest sens, fostul ministru al Sănătății și Protecției Sociale Mircea Buga a explicat de ce formula de luare în calcul a speranței generale de viață nu este corectă și ar trebui să se meargă pe evaluarea speranței de viață a moldovenilor după vârsta de pensionare.
”Când vorbim de vârsta de pensionare nu trebuie să face referință la speranța de viață generală, ci la speranța de viață după vârsta de 60 de ani. Conform standardelor internaționale, trebuie să fie nu mai puțin de 14-15 ani speranța de viață după vârsta de pensionare. În Republica Moldova, în cazul bărbaților avem o speranță de viață mai mult de 16 ani, iar în cazul femeilor mai mult de 20 de ani”,declară fostul ministru al Sănătății, Mircea Buga.
Mircea Buga a menționat că sunt situații în care anumite persoane decedează și la 20 sau 30 de ani, fie în accidente, fie din alte motive, iar aceste persoane nu ar trebui să se regăsească în calcule privind speranța de viață în cazul vârstei de pensionare.
Menționăm că, până în anul 2028, vârsta de pensionare a femeilor se va majora cu 6 luni în fiecare an până la 63 de ani. Ceea ce înseamnă că începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare va fi de 34 de ani – de la 1 iulie 2024.
Deputaţii majorităţii parlamentare au declarat că adoptarea acestui proiect de lege era necesară pe fondul scăderii dramatice a numărul de persoane angajate în câmpul muncii.
Fluxul de știri
0