Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

O monedă din aur și trei din argint, puse în circulație - cum sunt comercializate

© Photo : Banca Națională a MoldoveiBanca Națională a Moldovei a pus în circulație o nouă monedă comemorativă
Banca Națională a Moldovei a pus în circulație o nouă monedă comemorativă - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Abonare
Banca Națională a Moldovei pune în circulație mai multe monede comemorative și jubiliare.
CHIȘINĂU, 29 noiembrie – Sputnik. Trei monede cu valoarea nominală de 50 de lei și o monedă cu valoarea de 100 de lei sunt puse în circulație de luni, 29 noiembrie. Cele patru monede jubiliare și comemorative șunt puse în circulație ca mijloc de plată, dar au și scop numismatic.

Este vorba de moneda din aur, cu valoarea nominală de 100 lei și un tiraj de 150 unități, care va completa seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Chișinău”.

Moneda comemorativă este dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri – poet, dramaturg, folclorist, om politic, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
O altă monedă comemorativă este confecționată din argint și are valoarea nominală de 50 lei. Aceasta va completa seria de monede „Personalități” și este consacrată aniversării a 150-a de la nașterea lui Nicolae Iorga – istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, om politic. Moneda este emisă într-un tiraj de 250 unități.

Seria „Știință și inovare” este suplimentată cu o nouă monedă jubiliară din argint dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Eugen Coșeriu - lingvist român de notorietate universală, filosof al limbajului, scriitor, poet, critic de artă, profesor universitar, membru de onoare al Academiei Române, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX. Moneda are valoarea nominală de 50 lei și este bătută într-un tiraj de 200 unități.

Într-un tiraj de 300 de unități este pusă în circulație moneda din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care reprezintă „Popâlnicul nobil (Hepatica nobilis Mill)” - o specie de plantă ocrotită prin lege și inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Moneda va completa seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”.
Monedele jubiliare și comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei. Monedele jubiliare și comemorative, emise de Banca Națională, se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.
leu - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Economie
Leul moldovenesc, la cea de-a 28-a aniversare: Evenimente și istorie
Fluxul de știri
0