Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Leul moldovenesc, la cea de-a 28-a aniversare: Evenimente și istorie

© Sputnik / Yana Zaharovaleu
leu - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Abonare
Mai multe evenimente cu ocazia aniversării de la introducerea leului moldovenesc sunt organizate de Banca Națională a Moldovei.
CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Astăzi se împlinesc 28 de ani de când leul moldovenesc a fost pus în circulație. Cu această ocazie, Banca Națională a Moldovei organizează mai multe evenimente dedicate acestei aniversări.
În acest an, startul aniversării este dat de un eveniment festiv de lansare a unor monede comemorative și jubiliare, care se va desfășura la Biblioteca Națională. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina web a BNM și profilurile sale din rețelele de socializare.
Tot astăzi, 29 noiembrie, la muzeul Băncii Naționale a Moldovei, va avea loc o expoziție în cadrul căreia vizitatorii vor putea să se familiarizeze cu istoria monedei naționale. Doritorii sunt așteptați între orele 13:00 și 17:00.
BNM anunță că va fi permis accesul a câte 10 persoane în grup, care vor prezenta certificatul de vaccinare sau testul negativ C-19, cu excepția copiilor. Toți participanții vor purta mască de protecție. O vizită va dura 30 de minute.
Tot cu ocazia aniversării a 28-a de la introducerea leului moldovenesc, studenții de la Facultatea de jurnalism și științele comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova vor participa la un atelier de instruire cu genericul „Cum ajung banii în circulație”. Totodată, experții băncii centrale vor relata care sunt elementele de siguranță ale monedei naționale.
curs valutar - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Economie
Cu cât cumpărăm astăzi valutele străine: Cursul oficial BNM
Cu această ocazie guvernatorul Octavian Armașu subliniază că punerea în circulație a monedei naționale a devenit parte a istoriei alături de alte atribute statale care ne determină ca țară suverană și independentă.
„Moneda națională este nu doar un atribut al statului, dar joacă un rol foarte important în economie. Sporirea calității monedei naționale și a nivelului de utilizare a plăților fără numerar reprezintă unul din obiectivele strategice ale BNM”, afirmă șeful Băncii Naționale a Moldovei.
Leul moldovenesc este moneda națională a Republicii Moldova. Un leu este subdivizat în 100 de bani. În momentul de față sunt disponibile bancnote cu valorile de 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1 000 de lei și monede de valori de 1 - nu se mai folosesc, 5, 10, 25, 50 de bani,1 leu, 2 lei, 5 lei și 10 lei. Leul a înlocuit cuponul moldovenesc pe 29 noiembrie 1993. Schimbul s-a realizat după cursul 1 leu pentru o mie de cupoane. Între 1918–1939, când Moldova era parte componentă a României, leul românesc circula în această zonă. Când Republica Moldova făcea parte din URSS, moneda era rubla sovietică.
Elemente de siguranță
Filigran umbrit, reprezentând portretul lui Ștefan cel Mare orientat spre centru, vizibil la privirea în contralumină.
Firul de siguranță metalizat încorporat între portretul lui Ștefan cel Mare și ghioșul central, vizibil la privirea în contralumină.
Elementul de suprapunere față-verso - la privirea bancnotei în contralumină conturul exterior al imaginilor soarelui de pe fața bancnotei și semilunii de pe verso trebuie să coincidă, la fel și cercul soarelui cu cercul în care este înscrisă semiluna. La suprapunere litera „V” de pe fața bancnotei și imaginea Columnei lui Traian și a Coloanei Infinitului de pe verso trebuie să formeze silueta literei „M”.
Designul leului moldovenesc a fost elaborat de artistul plastic Gheorghe Vrabie.
Fluxul de știri
0