Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

De partea cui va fi Belarus în cazul de război – Ce spune Lukașenko

© AP Photo / State TV and Radio Company of BelarusAleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus
Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Abonare
Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a spus că Occidentul înțelege ce parte va lua țara s în cazul unui război cu Rusia.
CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Luni șeful statului belarus a prezidat o ședință în domeniul siguranței militare a țării.
„Ei înțeleg de minune: dacă declanșează din nou un război în Donbass sau undeva la granița cu Rusia, Belarus se va implica”, a declarat Lukașenko fiind citat de site-ul președintelui țării.
Potrivit lui Lukașenko, acesta este motivul pentru care Occidentul a început să întărească granița de nord, belarusă-ucraineană.
"Deși nu există fapte, motive pentru acest lucru astăzi. Acolo e o liniște deplină și chiar mai liniștit decât era înainte", a spus Lukașenko.
Cu toate acestea, țările occidentale își bagă acolo trupele și „recunosc acest lucru sincer”, a spus el.

"Este vorba de aproximativ opt mii în această etapă. Ce se întâmplă la granița de vest cu Polonia și statele baltice, noi suntem informați foarte bine", a spus președintele de la Minsk fiind citat de RIA Novosti.

Vara, la granița dintre Belarus și Polonia, precum și Belarus și țările baltice, a crescut fluxul de refugiați din Orientul Mijlociu și Africa care încercau să pătrundă în Europa de Vest. Situația a escaladat pe 8 noiembrie, când aproximativ două mii de oameni s-au adunat la sârma de baraj. Imigranții au înființat o tabără spontană.
Autoritățile poloneze au întărit paza frontierei, au adus armata și, cu ajutorul mijloacelor și echipamentelor speciale, au zădărnicit încercările imigranților de a trece granița.
La rândul său, Ucraina a desfășurat o operațiune specială „Polesie” la granița cu Belarus pentru a elabora toate scenariile de „escaladare a crizei imigrației. A fost coordonată de Serviciul de Frontieră de Stat și desfășurată în comun cu forțele Gărzii Naționale. , Poliției Naționale, Forțele Armate ale Ucrainei și alte rezerve. Au fost implicați 8,5 mii de oameni ai legii.
Cabinetul ucrainean a alocat 175 de milioane de grivne (aproximativ 6,5 milioane de dolari) pentru a consolida protecția frontierei ucrainene-belaruse. După cum a spus secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, Ucraina va acționa în cazul repetării situației cu granița Belarus – Polonia, care a fost violată de refugiați. Potrivit lui, în Ucraina există suficiente forțe și mijloace pentru aceasta.
Зенитные ракетно-пушечные комплексы Панцирь-СА во время военного парада на Красной площади - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Rusia
Armamentul rusesc: Rezultatele preliminare ale anului 2021
Fluxul de știri
0