Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Au fost pornite cauze penale pe numele unor angajați ai MAI: Raportul ministrului Revenco

© Sputnik / Mihai CarausПолиция
Полиция - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Abonare
De la începutul mandatului noului minister al Afacerilor Interne, au fost pornite mai multe cauze penale în privința angajaților instituției și au fost concediați mai mulți conducători ai structurilor de forță. Revenco a prezentat raportul instituției.
CHIȘINĂU, 29 nov - Sputnik. De la începutul lunii august, de când a fost învestit noul Guvern, au fost pornite 16 cauze penale în privința angajaților MAI și au fost inițiate peste 170 de anchete de serviciu. Totodată, au fost sancționați disciplinar peste 70 de angajați și conducători din structurile de forță.
De asemenea, au fost concediați 85 de conducători ai structurilor subordonate MAI. Datele au fost oferite de ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, în cadrul unei conferințe de presă în care a fost prezentat raportul de activitate al MAI.
„Angajații din cadrul sistemului Afacerilor Interne trebuie să fie o mândrie pentru cetățenii țării noastre, iar prioritatea noastră este să asigurăm un salariu mai bun, condiții de muncă mai bune și dotări performante”, a menționat Ana Revenco.
Totodată, ministru susține că a fost efectuat și un audit al ministerului. În urma acestuia, s-a depistat faptul că peste 43 de milioane de lei au fost cheltuiți prin ocolirea procedurilor legale. Mai exact, este vorba despre aproape 55 la sută din bugetul total al MAI pentru anul 2020. Totodată, ministrul a menționat că au fost procurate autoturisme în valoare de 50 de milioane de lei, dar achizițiile au fost efectuate cu abateri și încălcări, fiind ratate economii de circa 10 milioane de lei.
„Realizarea lucrărilor de construcție și achitarea în avans a acestora cu încălcarea prevederilor legale, fără proiect, cu un deviz de cheltuieli în valoare de peste 100 de milioane de lei. Au fost achitate avansuri nejustificate operatorilor economici pentru lucrările neexecutate în valoare de aproape 30 de milioane de lei”, se mai precizează în raport.
În context, Revenco a precizat că a fost stopat procesul de achiziții și a fost creat un grup de control al achizițiilor cu un plan concret de verificare complexă.
Auditul a mai demonstrat că ministerul nu avea niciun document de politici actualizat, care să coordoneze domeniile pe care le are în gestiune.
„A fost format Biroul de Analiză și Dezvoltare, care va concepe Programul de Dezvoltare Strategică al sistemului Afacerilor Interne. Acest program va sta la baza documentelor de politici sectoriale și instituționale, propunerilor legislative, programelor bugetare și proiectelor strategice cu partenerii de dezvoltare care urmează să fie promovate la nivelul MAI. Documentul va fi prezentat publicului spre consultări deja la începutul anului viitor”, a precizat ministrul.
Mai mulți polițiști din Florești, bănuiți de comercializarea ilegală a armelor - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Societate
Percheziții la domiciliile mai multor polițiști din Florești: Detalii
Totodată, raportul prezentat de Ana Revenco arată că au fost înregistrate rezultate record în ceea ce privește combaterea criminalității.
În 85,5 la sută din cazurile de omoruri, infractorii au fost identificați;
În 98 la sută din cazuri de vătămări corporale grave, infractorii au fost identificați;
În 86 la sută de atacuri tâlhărești săvârșite, infractorii au fost identificați.
Totodată, raportul MAI include și activitățile întreprinse de angajații MAI pentru a combate pandemia de COVID-19. Astfel, zilnic, peste 500 de polițiști sunt implicați în activități de prevenire, profilaxie și control. Ministerul a ținut să menționeze că în prezent, peste 70 la sută dintre angajații MAI sunt imunizați împotriva COVID-19.
Fluxul de știri
0