Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A fost numit cel mai radioactiv fruct: Cât de periculos este

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediafructe
fructe - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Oamenii de știință chinezi au anunțat despre pericolul ascuns în banane.
CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Bananele prezintă un anumit pericol datorită elementului radioactiv pe care îl conțin. Oamenii de știință de la Universitatea de Aeronautică și Astronautică din Beijing, Zhang Xiaotian și Liao Jie, au vorbit despre acest lucru într-un material pentru WeChat, scrie Ria Novosti.
După cum au observat cercetătorii, pe lângă potasiul obișnuit inofensiv, aceste fructe mai conțin și izotopul său - potasiu-40, o sursă de radiații ionizante, care afectează negativ sănătatea.
Cu toate acestea, doza sa în banane este considerată mică.
"Doza de radiații primită de la consumul unei banane este de aproximativ 0,0778 microsievert. Aceasta reprezintă o cantitate extrem de mică. Pentru comparație, o tomografie computerizată a pieptului este echivalentă cu 70 de mii de banane", se arată în articol.
Oamenii de știință folosesc periodic „echivalentul bananei” pentru a măsura radioactivitatea unei surse. De exemplu, impactul maxim admisibil al centralelor nucleare este proporțional cu consumul de 2,5 mii de banane pe an, iar doza letală va fi de aproximativ 35 de milioane de fructe.
Băuturi - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Societate
Băutura care poate îmbătrâni creierul cu 11 ani
În același timp, experții au amintit că radiațiile înconjoară oamenii peste tot, în special în timpul examinărilor cu raze X și tomografiei computerizate, precum și atunci când se fumează: poloniul-210 și plumbul-210 conținute în tutun sunt mult mai periculoase decât bananele.
Fluxul de știri
0