Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Băutura care poate îmbătrâni creierul cu 11 ani

CC0 / Pixabay / rawpixel / Băuturi
Băuturi - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Abonare
Daily Express: Băuturile dulci pot îmbătrâni creierul cu 11 ani.
CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Zahărul poate exercita un efect distrugător asupra funcției creierului, iar băuturile cu un conținut ridicat de zahăr distrug creierul, ducând cu timpul la micșorarea cortexului prefrontal. Ziarul britanic Daily Express scrie despre acest lucru, cu referire la savanții Școlii de Medicină a Universității din Boston.
Ei au realizat un studiu în cadrul căruia au ținut sub observare un grup de 4.200 de persoane: acestea erau testate periodic în ceea ce privește nivelul funcțiilor cognitive și memoriei. Voluntarii au povestit cât de multe băuturi dulci consumă, iar experții au verificat relația dintre cantitatea de zahăr consumată și starea organismului.
După cum s-a constatat, dacă persoană bea zilnic unul sau două pahare de băuturi dulci, creierul său îmbătrânește cu 5,8 ani, iar dacă mai mult de două pahare – cu 11 ani.
„Oamenii de știință au observat o scădere vizibilă a funcției memoriei și o reducere a volumului creierului la acei participanți la studiu care au băut în mod regulat băuturi cu adaos de zahăr, spre deosebire de persoanele care nu au băut astfel de băuturi”, scrie Daily Express.
Profesorul de neurologie de la Școala de Medicină a Universității din Boston Sudha Seshadri a menționat că rezultatele studiului nu sunt definitive, dar convingătoare, de aceea permit să fie trase concluzii fundamentate. „Este clar că utilizarea băuturilor dulci nu are prea multe aspecte pozitive, iar înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali, evident, nu ajută”, a concluzionat savantul.
Чай - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Societate
Oamenii de știință au numit licoarea care poate contribui la scăderea tensiunii arteriale
Anterior, nutriționiștii americani au descoperit că sucraloza - un îndulcitor artificial care este considerat unul dintre cei mai inofensivi - crește apetitul și sporește atracția față de mâncare. Acest lucru poate reduce la zero efectul alimentelor și băuturilor dietetice care-l conțin, recomandate în curele de slăbire.
Fluxul de știri
0