Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Deputat: Moldova poate deveni o punte între Rusia și Uniunea Europeană

© Sputnik / Mihai CarausDrapelele Rusiei și Moldovei
Drapelele Rusiei și Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 27.11.2021
Abonare
Deputatul în Parlamentul Moldovei a vorbit despre importanța unor relații de bună vecinătate cu Rusia și a atras atenția asupra acelor aspecte de care ar putea fi interesată Moscova oficială.
CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. După aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, Moldova a devenit stat de frontieră cu UE. Acest fapt obligă țara noastră să dezvolte relații stabile și de bună vecinătate cu Ucraina, România, alte țări UE, cu Federația Rusă, cu țările membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), cu organizațiile internaționale și principalii actori geopolitici. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnik Moldova deputatul din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Adrian Lebedinschi.
"Pentru dezvoltare, Moldova are nevoie de relații previzibile cu partenerii externi şi de o economie deschisă. Mediul de afaceri rusesc este extrem de interesat ca țara noastră să devină un fel de ”punte” între Rusia şi UE", consideră parlamentarul.
Potrivit lui Lebedinschi, Rusia este capabilă să vină în Moldova cu investiții importante, să creeze pe teritoriul țării propriile întreprinderi sau capacități de producție comune moldo-ruse. Acest lucru prezintă interes pentru capitalul rusesc deoarece producția acestor întreprinderi, produsă în Moldova, ar putea fi exportată în masă, fără impedimente, în țările UE.
Deputatul a precizat că, în ultimele 9 luni, schimbul comercial dintre Republica Moldova și Federația Rusă a crescut până la 700 de milioane de dolari și acesta nu este un indicator limită, relațiile comerciale dintre cele două țări trebuie intensificate.
„Legăturile economice dintre țările noastre trebuie susținute și mai departe deoarece Federația Rusă rămâne în continuare pentru Moldova unul dintre cei mai importanți parteneri în economie”, a conchis interlocutorul.
Tratatul de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Federația Rusă a fost semnat de președinții Vladimir Putin și Vladimir Voronin pe 19 noiembrie 2001. Documentul se bazează pe principiile și normele general recunoscute ale dreptului internațional și este conceput ca un act juridic internațional care fundamentează relațiile ruso-moldovenești actuale
UEEA - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Moldova și Rusia
Expert: Cum poate fi restabilită economia Moldovei, având relații cu Rusia și Occidentul
Fluxul de știri
0