Флаги Молдовы и России - Sputnik Moldova, 1920
Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Expert: Cum poate fi restabilită economia Moldovei, având relații cu Rusia și Occidentul

© Sputnik / Владислав Воднев / Trecere la banca de fotografiiUEEA
UEEA - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Expertul a explicat ce înseamnă pentru Moldova statutul de observator în UEEA și cum pot avea succes în economie țările mici.
CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Este oare Moldova este observator în Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) – întrebarea este una filozofică, judecând după declarația ministrului de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Chișinăul a primit statutul de observator UEEA în perioada în care Igor Dodon a deținut funcția de Președinte al Moldovei (2016–2020).
Forțele politice pro-occidentale, inclusiv partidul Maiei Sandu, deja atunci au contestat această decizie. Acum, Moldova și-a rechemat reprezentantul în Comisia Economică Eurasiatică, iar în octombrie Sandu a refuzat să participe la summitul statelor membre UEEA.
Statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice vorbește anume despre faptul că Moldova se îndreaptă către o apropiere de Rusia, fără a renunța la relațiile cu Occidentul. Doctorul în economie Mihail Poisic s-a referit la acest lucru în studioul Sputnik Moldova.
„Astfel de țări mici și de succes precum Elveția, Israel, Irlanda sau Islanda fac oare parte din vreun fel de uniune economică sau țin partea cuiva? Ei pornesc de la interesele pragmatice ale propriei țări”, spune expertul.
Poisic a mai amintit că, potrivit Constituției țării noastre, Moldova are statutul de neutralitate și Rusia ar dori ca Moldova să respecte acest statut de neutralitate, evitând participarea la deciziile antirusești ale Occidentului.
În cadrul întâlnirii cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova, șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, a declarat că disputa despre faptul dacă este sau nu Moldova observator în UEEA este parțial simbolică, parțial filozofică.
Totodată, Maia Sandu a spus într-un interviu pentru ”Kommersant” că știe doar că, ”în afară de documentul semnat de fostul președinte, nu a mai fost nimic altceva. Considerăm că nu au fost finalizate toate procedurile... Moldova nu are statut de observator în UEEA și nu examinează această chestiune”.
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Moldova și Rusia
Popescu a fost întrebat la Moscova dacă recunoaște statutul de observator al țării în UEEA
UEEA este o uniune internațională economică creată în baza Uniunii Vamale și a Spațiului Economic Comun. Uniunea funcționează din 1 ianuarie 2015. În prezent membrii UEEA sunt Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.
Fluxul de știri
0