Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia nu intenționează să plătească amenda aplicată de Curtea UE

© Sputnik / Alieksiej Witwickij / Accesați arhiva multimediaMateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Abonare
Prim-ministrul Morawiecki: Polonia nu va plăti amenda impusă de Curtea Europeană de Justiție
CHIŞINĂU, 26 nov - Sputnik. Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa nu va plăti amenda aplicată de Curtea UE, deoarece UE „și-a depășit mandatul”.
În octombrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a aplicat Varșoviei o amendă de 1 milion de euro pe zi până nu va fi lichidată camera disciplinară a Curții Supreme. Anterior, Curtea UE a cerut încetarea imediată a activității camerei disciplinare a Curții Supreme a Poloniei. Potrivit CE, activitățile camerei de disciplină, care poate lua decizii cu privire la activitățile profesionale ale judecătorilor, amenință independența și imparțialitatea acestora.
"UE și-a depășit mandatul. Această organizație poate lua decizii doar în domeniile în care statele suverane îi au acordat dreptul", a declarat premierul ziarului Figaro, ca răspuns la întrebarea de ce Polonia nu va plăti amenda.
Potrivit premierului, instituțiile UE - Parlamentul European, Curtea și Comisia Europeană - „dor să-și mărească puterile”.
La începutul lunii noiembrie, adjunctul ministrului de Externe al țării, Pavel Jablonski, a declarat în emisiunea postului de radio RMF FM că Polonia nu a început încă să plătească amenzile impuse de instanța UE.
În luna mai, s-a raportat că instanța UE, la cererea Republicii Cehe, a ordonat Poloniei să oprească imediat toate lucrările la mina Turov. Partea cehă protestează împotriva extinderii planificate a minei, deoarece ar putea scădea nivelul apelor freatice, iar asta ar putea crea probleme cu alimentarea cu apă în zonele din apropiere și ar putea afecta mediul înconjurător. Și pe 20 septembrie, instanța UE a dispus Poloniei, care nu a respectat decizia sa, să plătească 500 de mii de euro cu titlu de amendă zilnică până la încetarea lucrărilor la mină, precizează RIA Novosti.
premierul polonez Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Internațional
Premierul Poloniei a anunțat că nu dorește să impună sancțiuni împotriva Belarus
Fluxul de știri
0