Gazprom: Faptul că Moldova a folosit bani publici pentru a plăti gazul semnalează probleme

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Abonare
Concernul rus Gazprom se arată îngrijorat de faptul că Moldova a folosit fonduri bugetare pentru a lichida restanțele la plata pentru consumul de gaz.
CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Gazprom precizează însă că este îngrijorător faptul că pentru lichidarea restanțelor a fost nevoie să fie alocate surse bugetare.
„De-a lungul acestei săptămâni, autoritățile moldovenești au raportat public cum salvează țara și coordonează alocarea de bani pentru a plăti restanțele către Gazprom. Nu este nimic eroic în asta. Efectuarea plăților conform prevederilor contractuale este firească”, a spus reprezentantul oficial al Gazprom Serghei Kuprianov.

"Însuși faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru a plăti pentru gaze semnalează probleme sistemice în sectorul energetic al Republicii Moldova. Aceasta înseamnă că criza neplăților se poate repeta", a mai precizat Serghei Kuprianov.

Declarația a fost făcută după ce concernul rus Gazprom a confirmat că a recepționat plata de peste 75 de milioane de dolari din partea Moldovei pentru restanțele acumulate.
„Ne așteptăm ca partea moldovenească să ia măsuri exhaustive pentru normalizarea situației și pentru a asigura îndeplinirea stabilă a obligațiilor contractuale față de Gazprom în totalitate”, a spus reprezentantul oficial al companiei”, a mai spus reprezentantul oficial al Gazprom.
Dimineață Guvernul a alocat aproape 1,4 miliarde de lei (75,6 milioane de dolari) pentru cesionarea unei părți a datoriei istorice a Termoelectrica față de Moldovagaz, astfel încât să poată fi plătită restanțele la plata pentru octombrie și jumătate din luna noiembrie față de Gazprom.
Suma de aproape 1,4 miliarde de lei a fost transferată companiei de stat Energocom, care la rândul său a făcut transferul către Moldovagaz, iar ultima către Gazprom.
"Reducem dependența Termoelectrica de Moldovagaz prin cesionarea datoriei istorice Termoelectrica către Energocom. Stingem o parte a datoriilor istorice și putem trece gestiunea acestei datorii integral către Guvernul Republicii Moldova. Banii nu puteau fi transmiși direct Termoelectrica. Pentru că Termoelectrica are mai multe datorii", a declarat dimineață premierul Natalia Gavrilița.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Spînu a explicat de ce a fost nevoie să fie cesionată datoria Termoelectrica
Joi, deputații au votat în procedură de urgență Rectificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent. Modificarea Legii bugetului de stat a fost votată la cererea premierului Natalia Gavrilița, în scopul neadmiterii sistării livrării gazelor naturale.
Fluxul de știri
0