Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2022, votat în prima lectură

© Sputnik / Mihai CarausDeputați în Parlamentul Republicii Moldova
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Abonare
În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului a fost dezbătut proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2022. Iată ce prevede acesta.
CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Deputații au votat în prima lectură proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2022. Acesta a acumulat 56 de voturi.
Astfel, măsurile incluse în proiect au drept scop consolidarea veniturilor bugetare printr-o administrare fiscală și vamală eficientă, soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul proceselor economice și sociale existente.
Proiectul politicii fiscale și vamale prevede modificarea a zece acte legislative, inclusiv Codul Fiscal, Legea privind finanțele publice locale, Codul Vamal, Codul Contravențional al Republicii Moldova ș.a.
”Printre cele mai importante prevederi ale proiectului este modificarea legislației în vigoare, care va permite ca încasările din taxa pentru folosirea drumurilor să fie alocate integral unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi”.
Totodată, documentul prevede creșterea de la 2 200 de lei până la 3 100 de lei a salariului minim al bugetarilor. Măsura vizează peste 34 de mii de cetățeni. De asemenea, proiectul prevede și revenirea la acordarea premiului anual pentru angajații din sectorul bugetar.
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Societate
Parlamentul a aprobat componența Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova
În proiect mai este prevăzută majorarea cuantumului scutirilor persoanelor fizice de la 25 200 lei la 27 000 lei (scutirea personală), de la 30 000 lei la 31 500 lei (scutirea personală majoră) și de la 18 900 până la 19 800 lei (scutirea majoră pentru soț/soție.
De asemenea, urmează a fi majorată cota impozitului pe venit reținut la sursa de plată din câștigurile la jocurile de noroc de la 12% la 18%. Iar taxa pentru serviciile de telefonie mobilă de 2,5% ar putea fi anulată. Potrivit deputaților, această modificare va ajuta operatorii telefoniei mobile să accelereze implementarea roaming-ului cu țările Uniunii Europene.
În același timp, au fost revăzute accizele la următoarele produse din tutun: țigări de foi (inclusiv cele cu capete tăiate) şi trabucuri, care conţin tutun și alte ţigări de foi, trabucuri şi ţigarete conţinând înlocuitori de tutun.
Proiectul legii bugetului de stat urmează a fi votat în lectură finală.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Politică
Bugetul, rectificat! Deputații au alocat bani pentru a plăti datoria față de Gazprom
Fluxul de știri
0