Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Republica Moldova se împrumută din nou: Unde vor fi cheltuiți banii

© Sputnik / Mihai Carausвалюта
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
Alte 150 de milioane de euro ar putea împrumuta Republica Moldova de la Banca Europeană de Investiții.
CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Încă 150 de milioane de euro ar putea să împrumute Republica Moldova. Banii sunt prevăzuți pentru realizarea Proiectului „Moldova drumuri IV”. Cabinetul de Miniștri a aprobat Hotărârea privind inițierea negocierilor asupra proiectului Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru realizarea proiectului și acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia
Conceptul Proiectului „Moldova drumuri IV”, care este o continuare logică a proiectelor anterioare în cadrul cărora au fost reabilitate și construite circa 500 de kilometri de drumuri naționale din rețeaua prioritară, include un șir de proiecte, parte a Planului prioritizat de acțiuni din Strategia menționată.
În prima secțiune a Proiectului „Moldova drumuri IV” este prevăzută lansarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a următoarelor sectoare de drumuri:
Drumul M5 Frontiera cu Ucraina–Criva–Bălți–Chișinău– Tiraspol–frontiera cu Ucraina, pe sectorul Criva – Bălți, cu o lungime de 133 de kilometri. Drumul necesită reabilitare, iar costul estimativ este de 129 de milioane de euro.
Drumul M2, centura orașului Chișinău, pe sectoarele 2 și 3, cu o lungime de 17,35 de kilometri urmează să fie extins la patru benzi de circulație și intersecții denivelate. Costul estimativ este de 52 de milioane de euro.
Drumul M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontieră cu România, sectorul de ocolire a orașului Cimișlia, km 0+000 – km 7+200. În acest caz este vorba de construcție nouă cu un cost estimativ de 9 milioane de euro.
Pentru sectoarele de drumuri nominalizate au fost elaborate studii de fezabilitate și documentația de proiect, astfel procedurile de achiziționare a lucrărilor vor fi lansate imediat după aprobarea finanțării acestora.
Газпром - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Societate
Ultima oră! Gazprom îi dă un răgaz Moldovei - cât va mai aștepta plata datoriei
Proiectul Contractului de finanțare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiții are drept scop contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului în cuantum de 50%.
A doua parte a sumei va fi negociată cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Concomitent Contractul de finanțare presupune și o alocare în formă de împrumut nerambursabil de zece milioane de euro din sursele „Emerging Advisory and Technical Assistance Facility for Eastern Partnership Investment in Connectivity („EPIC”)”.
În hotărârea Guvernului este specificat că pentru realizarea Programului care presupune realizarea proiectelor de reabilitare, modernizare și construcție a drumurilor naționale este necesară atragerea surselor de finanțare din extern, Contractul de finanțare urmând a fi negociat și ulterior semnat și ratificat conform prevederilor cadrului normativ.
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Economie
Peste zece milioane de lei vor fi scoase din fondul de rezervă: Unde vor ajunge banii
Fluxul de știri
0