Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Popescu, despre Foaia de parcurs semnată la București: Avem nevoie de proiecte comune

© POOLNicu Popescu
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Nicu Popescu și Anatolie Topală a venit cu mai multe detalii despre Foaia de parcurs semnată ieri la București între România și Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Avem aceeaşi cultură, istorie şi limbă, de aceea avem nevoie de mai multe proiecte comune pentru a apropia integrarea la România şi spaţiul european. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit vicepremierului, Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare, semnată ieri la Bucureşti, constituie un document ce va asigura susținerea necondiționată a procesului de reforme democratice și a integrării europene a țării noastre, venind să întărească prin acțiuni și rezultate concrete comunitatea noastră de limbă, istorie și cultură.
„Republica Moldova și România vor lucra împreună pentru accelerarea realizării celor convenite în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a ţării noastre, angajamentul ferm asumat de către România fiind unul întru sprijinirea parcursului european al țării noastre. Am mai discutat și negocierea unui nou Acord privind asistența nerambursabilă pentru Republica Moldova care să înlocuiască și să preia funcțiile Acordului bilateral semnat în 2010”, a spus Popescu.
Potrivit ministrului de Externe, noul acord va oferi posibilitate cetățenilor noștri să beneficieze de diverse proiecte de dezvoltare, inclusiv în domenii precum infrastructură, sănătate, educație și cultură.
"De asemenea, am convenit asupra organizării următoarei ședințe comune de Guvern și a Comisiilor bilaterale de profil, fapt ce va impulsiona și mai mult cooperarea și consolidarea suplimentară a dialogului bilateral”, a precizat şeful diplomaţiei de la Chişinău.
Klaus Iohannis si omologul sau moldovean, Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Politică
Foaia de parcurs între Chișinău și București: Ce conține
La rândul său, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală, s-a referit la Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice între Guvernul Republicii Moldova și cel al României, care, de asemenea, a fost semnat ieri, la București.
„Documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățământ, începând cu învățământul general și terminând cu titlurile științifice și științifico-didactice. Totodată, Acordul va facilita mobilitatea academică și profesională a cetățenilor din ambele state, precum și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în Republica Moldova”, a menţionat Anatolie Topală.
Conform ministrului de resort, Acordul stabilește și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna (iunie 1999). Astfel, noul Acord determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani. Noile prevederi permit deținătorilor acestor acte de studii să aibă acces direct la învățământul superior din România.
Documentele menţionate au fost semnate ieri, 23 noiembrie, în cadrul vizitei oficiale în România a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.
Amintim că Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Rebublica Moldova și România conține 18 puncte cheie. Documentul a fost semnată ieri la București în prezența președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis, ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu și omologul său Bogdan Aurescu.
Maia Sandu și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Politică
Act important semnat la București între România și Republica Moldova: Ce prevede
Fluxul de știri
0