Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Act important semnat la București între România și Republica Moldova: Ce prevede

© Photo : Preşedinţia Republicii MoldovaMaia Sandu și Klaus Iohannis
Maia Sandu și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Abonare
Miniștrii de Externe ai României și Republicii Moldova au semnat la București Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România-Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Nicu Popescu și Bogdan Aurescu, șefi ai diplomațiilor de la Chișinău și București, au semnat astăzi la București Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova, fiind de față președintele Moldovei, Maia Sandu, și președintele României Klaus Iohannis.
După semnare, președinții celor două state au făcut declarații de presă.
În declarația sa, Klaus Iohannis a adresat mulțumiri președintelui Maia Sandu, medicilor și asistentelor medicale din Republica Moldova pentru ajutorul valoros acordat recent în pandemie. Echipe de medici și asistenți au venit pentru a lupta în prima linie alături de cei din România, iar efortul lor a ajutat la salvarea de vieți omenești, a amintit Klaus Iohannis, care a adăugat că ”nu vom uita acest gest”.
Iohannis a mai declarat că în cadrul discuțiilor cu președintele Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor durabil și transpartinic la București.

Integrare europeană

Iohannis a declarat că România este implicată în consolidarea parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova pe baza comunității de limbă, cultură și istorie. ”Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european. România va rămâne cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova”, a mai spus președintele, subliniind că România este un susținător al Republicii Moldova în relația cu UE și cu SUA. El a arătat că România susține agenda europeană a Republicii Moldova în vederea Summit-ului Parteneriatului Etic din decembrie, care, spune Iohannis, trebuie să se încheie cu un angajament pentru cei mai ambițioși membri, cum e Republica Moldova.

Energie

Klaus Iohannis a menționat ca teme ale dialogului cu Maia Sandu și interconectarea energetică și securitatea energetică, dar și un nou acord dedicat de asistență nerambursabilă.

Securitate

Klausi Iohannis a spus că printre temele de discuție s-a numărat și securitatea regională. ”Suntem preocupați de climatul de securitate de la Marea Neagră”, a spus Iohannis, care a arătat că poziția României este o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și a granițelor recunoscute internațional, fără să fie afectat parcursul european al Republicii Moldova.
Maia Sandu și-a arătat bucuria de a se afla la București, în primul an de mandat. Ea și-a arătat recunoștința față de Iohannis pentru că a fost primul șef de stat care a onorat-o cu prezența la Chișinău și a arătat că după o perioadă lungă de îngheț ”revenim la o relație firească, frățească”.
Sandu a mai spus că în 2021 a simțit mereu umărul României alături și că datorită României, Republica Moldova a primit primele donații de vaccin anti-Covid. ”Astăzi cu peste 500 000 de doze oferite gratis România este cel mai mare donator”, a mai declarat ea. De asemenea, ea a amintit că medicii din România au venit să lucreze în secțiile de Covid. ”Mă bucur că am putut răspunde cu un gest similar”, a adăugat președintele de la Chișinău.
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Economie
Aprovizionarea cu gaze din România: Ce preț am putea obține
Tot datorită Romaniei, agricultorii au primit 6000 de tone de motorină și au putut trece peste secetă, a continuat Maia Sandu, iar în toamnă, Guvernul Romania a oferit păcură pentru a produce energie termică.
”România a rămas susținătoarea fermă a Republicii Moldova pe plan economic, diplomatic, educațional, cultural”, a mai spus Sandu, care a vorbit de investițiile românești în țara sa, dar și despre deschiderea pieței românești pentru producătorii moldoveni. Ea a numit România ca fiind partenerul cel mai important, unde merg cele mai multe dintre exporturi și a transmis un mesaj pentru investitorii din România: Republica Moldova se schimbă, va deveni mai transparentă, mai prietenoasă cu afacerile, așa că președintele Sandu le-a transmis investitorilor că îi așteaptă să vină să investească. Un alt succes invocat de Maia Sandu cu această ocazie a fost recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice între cele două țări.
Fluxul de știri
0