Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Aprobat: Permisele auto moldovenești vor fi recunoscute în Lituania

© Sputnik / Mihai CarausPermis de conducere
Permis de conducere - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
Acordul cu privire la recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Lituania a fost aprobat.
CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. Acordul interguvernamental moldo-lituanian cu privire la conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere a fost aprobat de miniștri în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.
Se întâmplă după ce în luna octombrie a acestui an acest acord a fost semnat în cadrul vizitei la Vilnius a secretarului de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene Veaceslav Dobândă, la invitația cancelarului ministerului lituanian de externe Inga Černiuk.
„Prevederile acordului vor oferi cetățenilor Republicii Moldova stabiliți permanent sau provizoriu în Republica Lituania un șir de beneficii, cum ar fi scutirea de școlarizare și examinare suplimentară la convertirea permiselor de conducere și cheltuielilor aferente acestui proces, libera circulație în traficul internațional, inclusiv prin facilitarea contractelor de muncă”, a declarat secretarul de stat Veaceslav Dobîndă în cadrul ceremoniei de semnare, care a avut loc la Vilnius.
Astfel, moldovenii stabiliți în Republica Lituania vor putea circula liber fără a fi supuși școlarizării și examinării suplimentare.

Potrivit Hotărârii Guvernului, pentru aprobarea Acordului, „titularul permisului de conducere emis de Autoritatea uneia dintre Părţile contractante, care îşi stabileşte reşedinţa pe teritoriul altei părţi, are dreptul să-şi convertească permisul de conducere, fără a susţine examene teoretice şi practice”.

Prezentul Acord se va încheia pe un termen nelimitat şi va intra în vigoare la 30 de zile după recepţionarea ultimei notificări în scris prin canale diplomatice, prin care părțile contractante se informează oficial reciproc despre îndeplinirea procedurilor lor interne necesare pentru intrarea în vigoare a prezentului Acord.
Orice parte contractantă va putea să denunţe prezentul Acord, adresând o notificare celeilalte părţi contractante, prin canale diplomatice.
Prevederile prezentului Acord le va oferi cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi permanent sau provizoriu în Republica Lituania, un şir de beneficii cum ar fi scutirea de şcolarizare şi examinare suplimentară la convertirea permiselor de conducere şi cheltuielilor aferente acestui proces, libera circulaţie în traficul internaţional, inclusiv prin facilitarea încheierii contractelor de muncă.
Școală auto - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2021
Societate
ASP a dublat numărul de programări la examenul de obținere a permisului de conducere
Fluxul de știri
0