Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert: Moldova ar trebui să aibă o rezervă de gaze pentru situații extreme

© Sputnik / Константин Михальчевский / Accesați arhiva multimediagaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
Miercuri expiră cele 48 de ore care au fost oferite de Gazprom pentru ca Moldova să achite datoria curentă la gaze.
CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Ar trebui să existe o rezervă de gaze naturale în Moldova, care să fie suficientă pentru două-trei zile, în cazul în care alimentarea cu combustibilul albastru a țării va va fi oprită. Această părere a fost exprimată de fostul viceprim-ministru Alexandr Muravschi în Studioul Sputnik Moldova.
Întrebat dacă Moldova poate rămâne fără gaz după miezul nopții, Muravschi a răspuns că, în opinia sa, ar trebui să existe o rezervă de combustibil albastru „pentru două-trei zile”.

”Eu cred că, pe 2-3 zile, trebuie să avem o oarecare rezervă de gaz. Posibil, trebuie deconectate careva obiecte care nu au o importanță vitală. Nu știu… în orice caz , situația este excepțională acum”, a spus Muravschi.

În același timp, interlocutorul și-a exprimat speranța că vineri banii vor fi deja în contul Gazprom și problema va fi rezolvată.
”Cei responsabili de la Guvern trebuie să înțeleagă: Jocul s-a terminat”, a menționat expertul.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Societate
A început numărătoarea inversă: Câte ore mai are Moldovagaz să achite plățile Gazprom
”Gazprom” a amintit acum câteva ore că termenul de achitare expiră astăzi, însă plățile curente pentru gaze încă nu au fost făcute.
Pe 22 noiembrie, ”Gazprom” a declarat că Moldova ar putea fi deconectată de la gaz în 48 de ore.
Gazprom este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale, a anunțat luni seară reprezentantul oficial al concernului rus Serghei Kuprianov, la postul TV ”Rossia 24”. Potrivit lui, Moldova trebuia să achite facturile pentru livrările curente până în data de 22 noiembrie.
“Având în vedere situația complicată economică și financiară în care se află Moldova, conducându-se de dorința de a păstra pentru Moldova capacitatea de a face față plăților pe termen lung în raport cu Gazprom, dar și de poziția președintelui Rusiei, la care partea moldoveană a apelat în repetate rânduri cu rugămintea de a contribui la soluționarea problemei, Gazprom a luat decizia de a semna contractul practic în condițiile propuse de partea moldoveană, dar cu o clauză esențială și importantă: Moldova va achita în termen în măsură deplină plățile curente la gaz”, a declarat Kuprianov.
“Astăzi, 22 noiembrie, a expirat termenul plății curente. Plata nu a fost efectuată. Dat fiind această situație, Gazprom, în conformitate cu prevederile contractului, anunță partea moldovenească că, peste 48 de ore, livrările de gaz către Moldova vor fi sistate”, a mai menționat Serghei Cuprianov.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Economie
”Gazprom” nu a primit plățile curente pentru gaze: Termenul expiră astăzi
Cu puăin timp în urmă, concernul rus Gazprom a anunțat că acceptă să mai aștepte puțin până când Moldova va lichida restanțele la plata gazului pentru octombrie și jumătate din luna noiembrie.
Moldova s-a adresat către Gazprom cu rugămintea de a nu sista livrarea gazelor și a promis să efectueze plățile restante pentru octombrie și jumătate din luna noiembrie.
Reprezentanții Gazprom au fost de acord, cu titlu de excepție, să dea curs solicitării și să-i ofere Moldovei un răgaz.
„Partea moldovenească recunoaște pe deplin legitimitatea pretențiilor Gazprom și se angajează să achite plățile curente vineri, 26 noiembrie”, a declarat reprezentantul oficial al Gazprom Serghei Kuprianov.

Contractul de livrare a gazelor între Moldovagaz și Gazprom

Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Contractul anterior cu concernul rus Gazprom a expirat în data de 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov . Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Газпром - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Societate
Ultima oră! Gazprom îi dă un răgaz Moldovei - cât va mai aștepta plata datoriei
Fluxul de știri
0