Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avocații au putea să intre în grevă – Iată motivul

© Sputnik / Mihai CarausUniunea Avocaților din Republica Moldova
Uniunea Avocaților din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
Uniunea Avocaților a emis un comunicat de presă în care își exprimă dezacordul față de modul în care guvernanții intenționează să-i taxeze pentru asigurările sociale. Unii dintre ei spun că sunt gată să intre în grevă.
CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Uniunea Avocaților este nemulțumită de proiectul Legii Bugetului Asigurărilor Sociale pe anul 2022, care propune ca profesiile juridice să achite contribuții de asigurări sociale aferente mărimii salariului mediu pe economie pentru a putea beneficia de toate tipurile de prestații de asigurări sociale prevăzute de sistemul public de asigurări sociale.
Avocații spun că asta, de fapt, înseamnă majorarea contribuțiilor făcute de ei pentru asigurarea socială.
„Am constatat cu regret propunerea autorilor proiectului de majorare a cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale plătibile de către exponenții profesiilor juridice de la 24 255 lei în anul 2021 până la 27 481 lei în anul 2022”, afirmă avocații în comunicatul de presă. Și asta pentru că “tratamentul aplicat exponenților profesiilor juridice este discriminatoriu în raport cu alte entități, plătitori de contribuții fixe de asigurări sociale”.
De aceea, ei cer menținerea contribuției fixe din 2021 pentru profesiile juridice și în 2022, adică de 24 255 de lei, dar nu de 27 481 de lei: “Având în vedere că proiectul este propus pentru adoptare în regim de maximă urgență, considerăm că în partea care se referă la profesiile juridice, acest proiect trebuie modificat în sensul menținerii pentru profesiile juridice a contribuției fixe existente în anul 2021, fără majorarea acesteia pentru anul 2022”.
Avocații mai spun că în anul curent, când mulți s-au îmbolnăvit de coronavirus, ei nu au beneficiat de tot spectrul oferit de asigurările sociale.
„Or, deși prin Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2021, avocații urmau să beneficieze de tot spectrul de prestații sociale începând cu 01.01.2021, acest lucru nu s-a produs, deoarece art. 6 alin. (2) din Legea nr. 289/2004 cere un stagiu minim de cotizare de 9 luni, pentru ca o persoană să poată beneficia de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă”.
„Din aceste considerente, pe parcursul perioadei 01.01 – 01.10.2021, NICI UN AVOCAT, EXECUTOR JUDECĂTORESC SAU NOTAR, ADMINISTRATOR AUTORIZAT, MEDIATOR, nu au beneficiat de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fiind emise decizii de refuz în plata acestora pentru faptul că, perioadele de contribuție realizate anterior 01.01.2021 NU SE IAU ÎN CALCUL la determinarea stagiului minim de cotizare pentru a beneficia de indemnizații de incapacitate temporară de muncă”, afirmă avocații în comunicatul lor de presă.
În această situație, avocații cer ca autoritățile să lase fără modificări în anul 2022 cuantumul contribuției de asigurări sociale pentru exponenții profesiilor juridice, urmând ca pentru anul 2023, în comun cu ministerul de resort, să determinăm modalitatea de plată a contribuției de asigurări sociale în cotă procentuală, similar sectorului real al economiei.
Pentru a rezolva această problemă, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a solicitat public întrevedere cu membrii Comisiei parlamentare de profil pentru a discuta proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022 în partea care vizează avocații.
Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat pentru Sputnik Moldova că avocații vor intra în grevă chiar vineri dacă “daca doleanțele lor nu sunt satisfăcute”.
Mai exact el a precizat că pentru data de 26 noiembrie este planificat ședința ordinară a Consiliului Uniunii Avocaților, unde urmează să se ia o decizie dacă propunerile avocaților vor fi tratate cu refuz de către autorități.
“Dacă până pe data indicată nu se inițiază din partea guvernării un dialog constructiv de ameliorare a situației respective, atunci voi fi nevoit să pledez și să votez în cadru ședinței Consiliului pentru inițierea unei GREVE”, a relatat avocatul Iurie Mărgineanu pentru Sputnik Moldova.
Protest transportatori, 09 octombrie 2019 - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Societate
Transportatorii ies din nou în stradă: Ce tarife cer pentru călătorie
Fluxul de știri
0