Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Aprovizionarea cu gaze din România: Ce preț am putea obține

© Photo : Ministerul Economiei și InfrastructuriiGazoductul Iași-Ungheni
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Abonare
Aprovizionarea cu gaze naturale din România este o alternativă, dar la un preț mare, spun experții.
CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Gazoductul Iași-Ungheni, cu tot parcursul lui, este funcțional, iar Republica Moldova poate primi gaz natural prin această conductă. Însă gaz ieftin în România nu există. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de expertul în energetică Victor Parlicov.
„În perioada de iarnă, România importă o parte din gaz tot de la Gazprom. Gazul pe care îl putem procura din România va fi, la fel, la un preț mare”, a explicat expertul.
Totodată, Parlicov spune că, deși gazoductul este funcțional, nu ar fi bine ca acesta să fie testat în perioada rece a anului, mai ales în lipsa unor alternative. În context, expertul sugerează ca din situația de incertitudine în care s-a pomenit Republica Moldova autoritățile ar trebui să învețe și să acționeze la timp.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Politică
Ceban: Problema nu este în preț, dar în asigurarea volumului necesar de gaz
„Acțiunile pe care le fac acum privind aprovizionarea cu gaze naturale trebuiau să se întâmple încă în vară. Dacă autoritățile știau că nu există o garanție de la Gazprom, trebuiau să se asigure mai devreme. Să caute alte surse. Nu este pentru prima dată când contractele de furnizare a gazelor cu Gazprom se semnează în ultima zi”, a mai spus Victor Parlicov.
Contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Ulterior, acesta a fost prelungit pentru încă o lună, dar Republica Moldova s-a angajat să achite 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, prețul fiind stabilit conform bursei NCG din Germania.
Газовый счетчик - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Economie
Aprovizionarea cu gaze: La ce să ne așteptăm de la vizita lui Spînu în Polonia
Între timp, autoritățile încearcă să soluționeze problema aprovizionării cu gaze naturale, dar deocamdată nu este clar ce decizii vor fi luate în acest sens. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, președintele consiliului de administrație al companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că cea mai bună opțiune în momentul de față este prelungirea contractului vechi cu Gazprom. Potrivit lui Ceban, contractul cu Gazprom este unul avantajos.
Fluxul de știri
0