Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Popescu a fost întrebat la Moscova dacă recunoaște statutul de observator al țării în UEEA

Nicu Popescu
Nicu Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
Ministrul de Externe al Republicii Moldova Nicu Popescu a susținut o conferință de presă comună cu omologul său rus Serghei Lavrov în care a fost întrebat despre statutul de observator al țării în Uniunea Economică Eurasiatică, nerecunoscut de președintele Maia Sandu.
CHIȘINĂU, 17 nov - Sputnik. Ministerul de Externe al Moldovei a fost întrebat de un jurnalist în cadrul conferinței de presă dacă Moldova recunoaște statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.
Întrebarea a răsunat în contextul în care anterior președintele Maia Sandu a declarat că nu au fost îndeplinite toate procedurile de rigoare, conform legislației țării noastre și că acest statut nu poate fi recunoscut.
Nicu Popescu a precizat că Moldova tradițional are relații comerciale apropiate cu țările CSI, este participantă la comerțul liber în cadrul Comunității și că asta este baza legală principală în acest sens.
„Discuțiile despre statutul de observator sunt mai mult simbolice. Moldova este republică parlamentară și când s-a semnat acordul nu au existat nicio procedură parlamentară și Guvernul din acel moment a avut o atitudine negativă. Nu a fost pregătiți pașii administrativi și legitimi în acest sens”, a declarat Nicu Popescu.
Amintim că Republica Moldova are statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice din anul 2018. Anterior, fostul președinte Igor Dodon a declarat că statutul de observator a fost acordat la propunerea președintelui rus, Vladimir Putin, și a fost susținută unanim de liderii țărilor membre ale UEEA.
Oficialul a mai declarat că obținerea statutului de observator permite Chișinăului să colaboreze cu mai mult succes cu țările UEEA în domeniul comerțului, agriculturii, industriei, IT, economiei digitale și în multe alte sfere economice.
Fluxul de știri
0