Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ciurea: De ce prezența la urne a fost scăzută la Bălți

© Sputnik / Mihai CarausAlegeri
Alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Analistul politic Corneliu Ciurea a explicat pentru Radio Sputnik Moldova de ce în municipiul Bălți s-a atestat o prezență scăzută la urne în cadrul alegerilor locale noi din 21 noiembrie.
CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. În municipiul Bălți s-a atestat o prezență la urne de 32,79%. Adică au votat 33 596 de persoane - o prezență relativ mică în comparație cu alte scrutine.
„Asta vorbește despre dispariția factorului Usatîi care a produs un fel de pasivitate, inerție în acest oraș. Plecarea lui Renato Usatîi a lăsat un anumit gol, nu doar politic, dar și în inimile multor bălțeni care au preferat să nu ia parte la acest exercițiu politic”, a explicat analistul politic Corneliu Ciurea pentru Sputnik Moldova.
Corneliu Ciurea a menționat că Marina Tauber a avut cea mai vizibilă campanie electorală și rezultatul a fost previzibil.
„Marina Tauber simbolizează oferta Partidului „Șor”, care în anumite regiuni ale țării se bucură de popularitate. Oamenii au așteptări față de ceea ce poate oferi sau ce oferă Partidul „Șor”. Și acest lucru demonstrează că viziunea axată exclusiv împotriva luptei cu corupția este una care nu întotdeauna întrunește consimțământul oamenilor. Oamenii din diferite regiuni ale țării vor politicieni nu neapărat cinstiți, dar care pot oferi lucruri palpabile”, a remarcat analistul politic.
Candidatul Partidului „Șor” Marina Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți.
Asta arată rezultatele preliminare prezentată de Comisia Electorală Centrală.
Pentru Marina Tauber au votat 15.918 de persoane (47,93%).
Pe locul doi se poziționează candidatul Independent Nicolai Grigorișin, cu 6951 de voturi (20,93%).
Urmează pe locul trei Marcoci Boris, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, cu 4679 (14,08%), iar pe locul patri Alexandr Nesterovski, din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, cu 4677 de voturi (14,08%).
De menționat este că între ultimii doi diferența este de doar 2 voturi. Ceilalți candidați au acumulat un număr nesemnificativ de voturi.
Renato Usatîi - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Politică
Reacția lui Renato Usatîi după anunțarea rezultatelor alegerilor din Bălți
Conform legislației în vigoare, câștigător din primul tur este candidatul care obține mai mult de jumătate din voturile legal exprimate. Dacă niciunul dintre candidați nu a depășit acest prag, atunci primii doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi se vor confrunta în turul doi. În acest caz, votul are loc după 2 săptămâni.
Astfel, Marina Tauber va lupta în turul doi pentru fotoliul de primar cu Nicolai Grigorișin. Rezultatele finale vor fi anunțate de CEC după recepționarea protocoalelor în original.
Fluxul de știri
0