Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Copiii străzii din Chișinău: De unde vin și ai cui sunt

© Sputnik / Mihai CarausJucării
Jucării  - Sputnik Moldova, 1920, 21.11.2021
Abonare
Problema copiilor străzii din Chișinău poate fi soluționată doar prin acțiuni comune ale mai multor actori. Precizarea a fost făcută de avocatul copilului.
CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Majoritatea copiilor care au ajuns pe străzile Chișinăului sunt din alte regiuni ale țării. Constatarea a fost făcută de avocatul copilului, Maia Bănărescu, după ce a vizitat Centrul de reabilitare socială a copiilor „Casa Gavroche” și Serviciul de asistență stradală din municipiul Chișinău, menit să găzduiascp copii găsiți în stradă.
Potrivit ombudsmanului pentru drepturile copilului, minorii nu ar ajunge pe străzile din municipiul Chişinău, dacă în localităţile din care provin aceştia ar fi trataţi cu grija şi afecţiunea de care au nevoie.
Mai mult, Maia Bănărescu a constata că în teritoriu nu ar exista suficiente servicii care să răspundă necesităţilor minorilor. Avocatul copiilor crede că nici autoritățile locale nu dau dovadă de responsabilitate și competență.

„Pe de o parte, e vorba de lacune ale cadrului normativ, iar, pe de altă parte, de funcţionarea deficitară a mecanismului de cooperare dintre structurile publice la nivel local, lipsa unor servicii de protecţie a drepturilor copilului la nivel local, a finanţării necesare, a cadrelor”, este precizat într-un comunicat de presă al ombudsmanului.

În context, Maia Bănărescu menționează că este necesară elaborarea unor standarde minime de calitate în prestarea serviciilor sociale destinate copiilor în situaţie de stradă, de tip adăpost, cu funcţionare 24 din 24 de ore.
Totodată, avocatul pentru drepturile copilului pledează pentru cooperarea între autorităţi publice, comunitate şi părinţi, pentru realizarea unor acţiuni de prevenire, reabilitare şi reintegrare a copiilor în mediul familial.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Societate
Va fi sau nu grațiată mama a cinci copii, condamnată la închisoare - Ce spune Sandu
Fluxul de știri
0