Un fost ministru lituanian a propus ca migranții din Belarus să fie găzduiți de Moldova

© Sputnik / Viktor Tolochko / Accesați arhiva multimediamigranți
migranți - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2021
Abonare
Migranții de la granița dintre Belarus și UE pot fi găzduiți de Moldova sau Ucraina, a declarat fostul ministru de externe, fost ambasador al Lituaniei în Ucraina și Belarus, Petras Vaitiekunas.
CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Fostul ministru de Externe al Lituaniei Petras Vaitiekunas a declarat că Moldova, deopotrivă cu Ucraina, ar putea să găzduiască migranții care se află la granița dintre Belarus și Polonia.
"Nu putem permite să zdruncinăm fundamentele valorilor europene prin pierderea vieților omenești. Într-un fel sau altul, trebuie fie să-i expulzăm, fie să-i primim, fie să le cerem prietenilor noștri de undeva din Ucraina sau Moldova să-i accepte într-o oarecare tabără de-a lor. Dar oamenii nu trebuie să moară de frig la granița UE”, a spus Vaitiekunas într-un interviu pentru postul de televiziune lituanian Info TV, potrivit RIA Novosti.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a ținut să precizeze că în prezent nu au loc discuții cu autoritățile din Moldova privind găzduirea migranților.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a scris pe pagina sa de Facebook că informația apărută în unele surse media privind presupusele discuții ale autorităților moldovenești cu unii parteneri europeni pe problematica admiterii imigranților pe teritoriul țării noastre este un fals. El a comunicat că ”asemenea discuții nu au avut loc”.
Amintim că săptămâna trecută, peste două mii de oameni s-au adunat în apropierea graniței Belarusului cu Polonia, unde au înfipt o tabără de refugiați. Luni, aceștia s-au mutat direct la punctul de control de la granița belarusă-polonă, iar marți au încercat să treacă peste linia de frontieră.
Recent, Lituania, Letonia și Polonia au raportat o creștere a numărului de imigranți ilegali reținuți din Orientul Mijlociu și Africa la granița cu Belarus, acuzând Minsk că a creat o criză a imigrației. Minsk respinge toate acuzațiile.
În legătură cu situația, președintele Poloniei a introdus stare de urgență pe teritoriile limitrofă cu Belarus, armata și poliția au fost implicate în protejarea frontierei.
Migranți la granița dintre Belarus și POlonia - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Societate
Expert: Vor da buzna migranții în România prin Moldova, la fel ca în Belarus?
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a menționat că Minsk nu va mai restrânge fluxul de imigranți ilegali către țările UE: din cauza sancțiunilor Occidentului, nu există „nici bani, nici efort”. Polițiștii de frontieră din Belarus au declarat în repetate rânduri despre expulzarea forțată a imigranților de către Lituania, Polonia și Letonia pe teritoriul belarus.
Fluxul de știri
0