Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Vor da buzna migranții în România prin Moldova, la fel ca în Belarus?

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaMigranți la granița dintre Belarus și POlonia
Migranți la granița dintre Belarus și POlonia - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Abonare
Cercetătorul principal al Institutului Europei al Academiei de Științe a Federației Ruse Pavel Kandeli a vorbit în emisie la Radio Sputnik Moldova despre criza refugiaților și a explicat dacă aceasta poate sau nu să afecteze și țara noastră.
CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik. Pavel Kandeli a ținut să precizeze că cele câteva mii de migranți de la frontiera Belarusului nu tind să ajungă în Polonia, ci mai curând în țări dezvoltate, precum Germania, care au o atitudine loială față de refugiați.
„Nimeni nu vrea să ajungă în Polonia. E știut faptul că Polonia are atitudine ostilă față de migranți. În al doilea rând, acolo nu sunt prevăzute pentru ei înlesniri. Germania demult găzduiește migranți și ea este ținta principală. În Germania sunt astfel de indemnizații sociale pentru migranți că nici nu trebuie să muncești.
E lesne de înțeles că pentru majoritatea populației țărilor sărace acesta este un paradis. Și ei din toate părțile și prin toate mijloacele se vor îndrepta acolo”, a precizat Pavel Kandel.
Declarația a fost făcută în emisie la Radio Sputnik Moldova, în contextul în care săptămâna trecută un grup mare de refugiați din țările din Est și Africa au mers la granița Belarusului cu Polonia.
Cercetătorul principal al Institutului Europei al Academiei de Științe a Federației Ruse a fost întrebat în emisie la Radio Sputnik Moldova dacă există probabilitatea ca refugiații să-și schimbe itinerarul și să încerce să ajungă în UE prin Moldova.
„Pentru asta va trebui inițial să treacă prin Ucraina, cea ce nu va fi deloc simplu. Cred că asta este puțin probabil”, a spus Pavel Kandel.
Amintim că săptămâna trecută, peste două mii de oameni s-au adunat în apropierea graniței Belarusului cu Polonia, unde au înfipt o tabără de refugiați. Luni, aceștia s-au mutat direct la punctul de control de la granița belarusă-polonă, iar marți au încercat să treacă peste linia de frontieră.
Recent, Lituania, Letonia și Polonia au raportat o creștere a numărului de imigranți ilegali reținuți din Orientul Mijlociu și Africa la granița cu Belarus, acuzând Minsk că a creat o criză a imigrației. Minsk respinge toate acuzațiile.
Ситуация на белорусско-польской границе - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Analize și opinii
Pavel Midrigan, despre situația de la frontiera Belarusului cu Polonia privind imigranții
În legătură cu situația, președintele Poloniei a introdus stare de urgență pe teritoriile limitrofă cu Belarus, armata și poliția au fost implicate în protejarea frontierei.
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a menționat că Minskul nu va mai restrânge fluxul de imigranți ilegali către țările UE: din cauza sancțiunilor Occidentului, nu există „nici bani, nici efort”. Polițiștii de frontieră din Belarus au declarat în repetate rânduri despre expulzarea forțată a imigranților de către Lituania, Polonia și Letonia pe teritoriul belarus.
Fluxul de știri
0