Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A treia încercare de alegere a președintelui Adunării Populare a UTA Găgăuzia, eșuată

© Sputnik / Maxim TopalGăgăuzia
Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Abonare
Deputații găgăuzi nu au fost mulțumiți de candidatura lui Dmitri Constantinov la funcția de președinte al Adunării Populare a UTA Găgăuzia.
COMRAT, 19 nov - Sputnik, Maxim Topal. Deputații din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia au încercat pentru a treia oară să aleagă conducerea Legislativului găgăuz însă și de această dată fără un rezultat. Astfel, ședința a fost amânată pentru o altă zi.
În timpul ședinței de constituire, în loc să nominalizeze un candidat și să voteze, deputații găgăuzi au început să discute despre absența colegilor din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor de la ședința din săptămâna trecută. Dar deputaților li s-a răspuns că în sala erau prezenți 23 de deputați și nimeni nu i-a împiedicat pe cei rămași să aleagă conducerea Adunării Populare.
"Vedeți, noi singuri suntem vinovați", a comentat președintele Dmitri Constantinov.
În cadrul ședinței, deputatul Serghei Cimpoeș i-a îndemnat pe colegii săi „să ia decizii bazate pe onoare, conștiință și demnitate”. În replică, deputatul Demian Caraseni i-a cerut să nu desfășoare un "program educațional", dar să "înceapă cu sine" și să "respecte regulamentul".
Conflictele dintre grupurile parlamentare indică faptul că nu există o majoritate stabilă, iar deputații nu au ajuns încă la un consens, a spus deputatul Nicolai Dudoglo. Tot el a sugerat amânarea întâlnirii pentru continuarea negocierilor. Cu toate acestea, deputații au început totuși procedura de numire a candidaților la funcția de președinte al Adunării Populare. A fost propus doar un candidat - Dmitri Constantinov.
Comrat Gagauz Yeri - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Moldova și Rusia
Găgăuzia și Sankt Petersburg: Plan de acțiuni comune
Însuși candidatul a considerat votul ca fiind „nedrept” și a spus că se recuză de la el. Fracțiunea comuniștilor și socialiștilor a anunțat că nu vor vota pentru un speaker, iar deputatul Piotr Fazlî a explicat motivul.
"La întâlnirea de data trecută, fracțiunea noastră a lipsit, iar aceasta a fost poziția a 9 persoane. Astăzi am anunțat că nu vom participa, mai ales că Dmitri Constantinov s-a refuzat. Și aceasta este de asemenea poziția noastră comună. Am arătat că nu suntem mulțumiți de această candidatura. Trebuie să căutăm alte opțiuni”, a spus Piotr Fazlî.
Apelurile celor prezenți la ședință de a alege cât mai curând conducerea Adunării Populare și de a începe discutarea proiectului de buget pentru anul viitor au rămas neascultate. Cu majoritate de voturi, deputații au amânat ședința pentru o săptămână. A patra încercare de alegere președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia va avea loc vineri, 26 noiembrie.
Adunarea Populară a UTA Găgăuzia este autoritatea reprezentativă și legislativă a Unității Teritoriale Autonome cu statut special Găgăuzia. Adunarea Populară a Găgăuziei se compune din 35 de deputați aleși pentru un mandat de 4 ani, în circumscripții teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Fluxul de știri
0